Oradea recicleaza tot ce se poate. Dupa crengi transformate in ingrasamant si groapa de gunoi ajunsa parc fotovoltaic, a venit randul namolului din apele reziduale
Hotarat lucru, oradenii sunt decisi sa recicleze tot ce se poate. Dupa ce, de cativa ani, crengile adunate din parcuri sunt transformate in ingrasamant pentru agricultura, iar groapa de gunoi a devenit parc fotovoltaic, acum a venit randul Companiei de Apa sa recicleze namolul din apele reziduale. Acesta este transformat, intr-un excelent fertilizator, pe care, cel putin deocamdata, compania il ofera fermierilor gratuit.
"In aceasta zona, solul este mai nisipos, dar contine elementele necesare pentru dezvoltarea culturilor de grau, porumb, floarea soarelui, rapita care, bineinteles, prin aportul namolului, se vor imbunatati", spune Ramona Malan, fermier.
Ramona Malan este biolog de meserie si are aproape 300 de hectare de teren arabil pe care il lucreaza de sapte ani. A auzit de initiativa celor de la Compania de Apa din Oradea, iar ideea lor pare buna.
Namolul fertilizator este obtinut din reziduurile care se aduna in Statia de Epurare Oradea, dupa mai multe tratamente mecanice si chimice.
Ing. Robert Judea - seful Statiei de Epurare Oradea
"Ceea ce se vede sunt trei fermentatoare de namol unde are loc productia de biogaz, iar in spatele meu este un depozit de namol din care acesta este pompat in centrifuga de unde este deshidratat."
Inainte de a fi livrate fermierilor, reziduurile trebuie curatate de substantele periculoase pentru plante, cum sunt grasimile sau metalele grele.
Ing. Robert Judea - seful Statiei de Epurare Oradea
"Acel namol deshidratat reprezinta acel fertilizator care este bun in agricultura, fositor in special la paioase si la pomi fructiferi ".
Pentru agricultori, folosirea namolului inseamna o injumatatire a cheltuielilor pentru fertilizarea solului. Statia de epurare produce zilnic aproape 15 tone de namol. Deocamdata acesta este oferit gratuit fermierilor. Daca fertilizatorul va da roade, e posibil ca numarul agricultorilor doritori sa il foloseasca sa creasca si, implicit, namolul sa aiba, la un moment dat, pretul lui.