Oamenii matinali conduc lumea. Ce rol joaca bioritmul in cariera
Oamenii care se trezesc dimineata sunt mult mai eficienti, iar succesul profesional, in cazul lor, nu intarzie sa apara. Ca sa-l parafrazam pe F. Scott Fitzegerald, persoanele matinale sunt diferite de cele care prefera sa doarma pana mai spre pranzul zilei. Asta n-o sustinem noi, ci cercetatorii.
Oamenii care se trezesc dis-de-dimineata sunt mai activi si mai eficienti decat persoanele nocturne, care spun ele, dau mai mult randament in cea de-a doua parte a zilei.
Potrivit unui profesor de biologie de la Universitatea din Heidelberg, Germania, cei matinali au mai mult succes in afara decat ceilalti.
“Cand vine vorba despre a reusi in afaceri, cei care se trezesc devreme ajung in pozitii de top. Au tendinta de a lua note mai bune la scoala, ajung in facultati de renume, ceea ce duce la bune oportunitati profesionale. Totodata, oamenii matinali anticipeaza problemele si fac tot posibilul sa le minimalizeze. Sunt proactivi, extrem de eficienti. Asta nu inseamna insa, ca oamenii mai lenesi, care prefera sa se trezeasca spre miezul zilei sunt niste ratati. Din contra, sunt mai isteti si mai creativi si au simtul umorului mai dezvoltat, potrivit studiilor”, a explicat Christoph Randler (profesor la Universitatea din Germania) pentru Harvard Business Review ceea ce a descoperit in ultima sa cercetare.
Ce rol joaca bioritmul in succesul profesional
Concret insa, cum definim o persoana matinala? Conform profesorului universitar de biologie, aceasta este o persoana care obisnuieste sa se trezeasca la aceeasi ora in fiecare zi, chiar si-n weekenduri. In studiul sau, Randler a intrebat studentii din 367 de facultati (de varste diferite) care este momentul zilei in care se simt plini de energie.
Cei care au specificat “dimineata” au raspuns ca atunci “se simt in stare sa faca lucruri mari” si “sa reflecteze la propriile obiective”. In schimb, persoanele care au precizat ca adora sa se trezeasca mai tarziu, au specificat ca dorm, de regula, mai mult cu doua ore in weekenduri, sustine profesorul, citat de site-ul american inc.com
Intrebat daca oamenii isi pot schimba stilul de viata si preferintele, profesorul german a replicat: “Intr-o anumita masura”. Trecerea de la un regim de viata la altul poate fi destul de dificila deoarece jumatate dintre “cronologia biologica” este determinata de genetica fiecaruia.
Si chiar daca se schimba fusul orar sau obiceiurile legate de ora, asta nu inseamna ca si bioritmul se va schimba. Cu alte cuvinte, nu inseamna neaparat ca daca o persoana isi impune automat sa se trezeasca devreme, asta o va face mai eficienta. Tine de natura, pana la urma.
Bioritmul oamenilor evolueaza in functie de fiecare ciclu de viata in parte, adauga profesorul citat de Harvard Business Review. In general, adolescentii sunt “pasari de noapte”, adultii aflati la varste intre 30 si 50 de ani trec de la o dispozitie la alta (ba prefera sa se trezeasca dimineata, ba seara), in timp ce varstnicii (dupa 50 de ani) incep sa se destepte din ce in ce mai de dimineata.
Potrivit profesorului de la Universitatea din Heidelberg, cele mai mari provocari din mediul de afaceri au loc in prima parte a zilei. Explicatia? Inspiratia vine din concentratia de peste noapte. Aceasta strategie o adopta si universitatile (care fixeaza cursurile studentiilor dimineata).
Intrebarea care apare este insa urmatoarea: daca oamenii matinali sunt cei care conduc, de fapt, lumea, castigand promovari si luand hotarari de top, ce se va intampla cu oamenii mai “tardivi”, care prefera sa se mai odihneasca macar doua-trei ore in plus?
“Persoanele matinale sunt capabile sa inteleaga cum functioneaza un bioritm divers. Cat despre cei <tardivi>, acestia se pot lauda cu inteligenta, creativitate si umor”, concluzioneaza prof. Randler.