Nivelul accizelor va fi exprimat de anul viitor in lei si indexat cu rata inflatiei
Nivelul accizelor va fi exprimat in lei, de anul viitor, iar din 2016 va fi actualizat, anual, cu rata inflatiei, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal.
"Incepand cu 1 ianuarie 2015 nivelul accizelor va fi exprimat in lei pe unitatea de masura utilizand nivelul in lei practicat in anul 2014. Incepand cu anul 2016, nivelul astfel obtinut se actualizeaza anual cu cresterea preturilor de consum, din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie", arata Ministerul Finantelor Publice.
Modificarea este propusa pentru prevenirea fluctuatiei veniturilor din accize la bugetul de stat in functie de variatiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeana la data de 1 octombrie a fiecarui an, precum si pentru pastrarea valorii reale a acestor venituri și a predictibilitatii atat pentru bugetul de stat cat si pentru mediul de afaceri, arata institutia.
La finele lunii noiembrie premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu va creste taxe si impozite, facand referire si la accize si spunand ca acestea vor ramane "exact cum au fost in 2014, niciun leu in plus" in conditiile in care sistemul aplicat pana acum la calculul accizelor ar trebui sa conduca la o scadere.
Formula dupa care va fi calculata valoarea accizelor anul viitor este inca in analiza la nivelul unui grup de lucru, declara in 1 octombrie ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, nedorind sa precizeze daca accizele vor mai fi stabilite dupa cursul valutar redus anuntat de BCE, care permite un nivel mai mic de accizare.
Doua saptamani mai tarziu, ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, declara ca nu a fost inca stabilit modul in care se va calcula acciza de anul viitor, dar ca este luata in calcul si varianta ca aceasta sa nu mai depinda de euro, ci de leu.
Banca Centrala Europeana a anuntat un curs de referinta de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator al cursului, folosit de catre Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decat cel anuntat anul trecut, de 4,4485 lei/euro. Daca accizele ar fi calculate in continuare pe baza cursului anuntat de BCE, atunci nivelul acestora ar trebui sa fie mai mic incepand cu anul viitor. Anul acesta, Guvernul a luat in considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decat cel din 2013 care trebuia folosit in mod normal, si a adaugat cea mai mare rata a inflatiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost platite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anuntat de BCE.
Accizele sunt platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice si cafea. Accizele sunt calculate in euro intrucat nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar Romania a parcurs un calendar de crestere a valorilor de la momentul aderarii la spatiul comunitar.