Prim-viceguvernator BNR, propus pentru Finante: Guvernul Ponta si-a propus "o umbrela de securitate". Vom gasi solutii pentru bugetari si pensionari
Florin Georgescu, ministrul nominalizat pentru Finantele Publice, a declarat, miercuri seara, dupa intalnirea de lucru de la sediul USL, ca Executivul condus de Victor Ponta isi propune ca si coordonata principala continuarea acordurilor cu FMI, BM si UE, care reprezinta "o umbrela de securitate".
Georgescu a anuntat, la finalul intalnirii cu premierul si ministrii desemnati, ca principiul si coordonata Guvernului este aceea a continuarii acordurilor cu Uniunea Europeana (UE), cu Fondul Monetar International (FMI), cu Banca Mondiala (BM), in forma in care vor fi discutate si finalizate, ca efect al negocierilor, in zilele urmatoare.
"Aceasta este o conditie strict necesara pentru a se asigura finantarea externa in general a Romaniei, pentru a se asigura finantarea deficitului bugetar, a contului curent, cu atat mai mult cu cat pietele internationale manifesta o anumita nervozitate, investitorii au o anumita aversiune fata de risc, in urma unor evolutii, incertitudini in zona tarilor UE", a spus Florin Georgescu, potrivit Mediafax.
El a mentionat ca Romania are nevoie de aceasta "umbrela de securitate financiara", pe care o reprezinta acordurile cu institutiile financiare, care asigura un acces mai facil si credibilitate pe pietele financiare internationale.
FMI si Comisia Europeana au transmis vineri un comunicat in care arata ca se asteapta ca noul guvern sa isi respecte angajamentele fata de partenerii internationali, continuarea reformelor structurale fiind esentiala pentru redresarea economica, mentionand ca delegatiile FMI si CE vor reveni la Bucuresti pentru reluarea discutiilor oficiale dupa formarea noului executiv.
"Avem asteptari foarte mari ca Romania va continua sa isi respecte angajamentele fata de partenerii internationali. Politica macroeconomica solida si continuarea reformelor structurale raman esentiale pentru redresarea economiei Romaniei si cresterea pe termen lung", se arata in comunicatul comun al FMI si Comisiei Europene, semnat de seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si cel al delegatiei Comisiei Europene, Joost Kuhlmann.
Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.
“Sunt sigur ca vom gasi solutii pentru reintregirea salariilor si platile catre pensionari”
Florin Georgescu a spus, totodata, ca este sigur ca Executivul va gasi solutii pentru reintregirea salariilor personalului bugetar si pentru platile restante catre pensionari.
"Sunt sigur ca vom gasi solutiile necesare pentru satisfacerea promisiunilor referitoare la reintregirea salariilor personalului bugetar, pentru platile catre pensionari, cele cuvenite, cu respectarea stricta a tintei de deficit bugetar, asa cum va fi ea negociata si convenita cu reprezentantii FMI, pentru anul 2012", a declarat Georgescu, la finalul intalnirii de la sediul USL cu ministrii desemnati de Victor Ponta.
Georgescu a spus ca, pentru 2012, Romania se situeaza sub 3% din PIB deficit bugetar, ceea ce este un angajament mai vechi, pentru incadrarea unui grafic de diminuare a deficitului, mult mai mare anii anteriori. "Deficitul va fi de sub 3% in acest an, cu toate aceste cheltuieli care vor fi facute pentru reparatii materiale catre cetateni", a continuat el.
Florin Georgescu a adaugat, referitor la afirmatiile potrivit carora exista foarte multi bani si in lei si in valuta in trezoreria tarii, care ar putea fi folositi pentru rezolvarea altor cerinte ale societatii, ca este vorba de contul Trezoreriei, care reprezinta disponbilitatile statului.
"Noi stiam, din pozitia pe care o mai detin cateva zile la Banca Nationala, cati bani are Trezoreria, in fiecare zi, in lei si valuta", a mentionat ministrul desemnat pentru Finante.
El a adaugat ca, atunci cand s-a facut mentiunea ca sunt 5 miliarde de lei, erau impozitele si taxele, dar dupa aceea, a doua, a treia, zi, scad aceste sume, pentru ca se fac cheltuieli pentru institutiile publice, centrale si locale, pentru plata pensiilor. "A face o fotografie la un anumit moment este incorect, fara sa vezi dinamica lucrurilor", a spus acesta, aratand ca in Romania deficitul este prezent in fiecare Luna, iar statul cheltuieste mai mult decat incaseaza, in fiecare luna.
Premierul demis Mihai Razvan Ungureanu a declarat miercuri ca situatia economica actuala permite revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea aplicarii masurilor de austeritate. El a tinut sa mentioneze ca rezerva de 5 miliarde de euro de care dispun in prezent autoritatile "nu a aparut peste noapte".
Premierul a sustinut totodata ca toate calculele efectuate de Guvern pentru recuperarea salariilor nu a pornit de la premisa ca aceasta rezerva va fi folosita si a asigurat ca vor exista bani pentru ca aceasta recuperare sa fie efectuata "din iunie incolo", nu din imprumuturi, ci din sume atrase prin combaterea evaziunii fiscale, atragerea fondurilor europene, investitii straine.
Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu circa 16%.
Ministrul demis al Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat, luni, la sediul USL, ca situatia Finantelor din acest moment permite revenirea salariilor la nivelul din 2010, el subliniind faptul ca aceasta revenire tine de optiunea politica a USL, dar Cabinetul Ungureanu a creat premisele.
"Avem in conturi acum 5 miliarde de Euro si 7 miliarde de lei la zi, vorbesc de situatia actuala, in conturile Ministerului de Finante, plus toate preconditiile finalizate pentru atragerea si pentru intrarerea in board pe 31 mai, impreuna cu BM, pentru a lua inca un miliard de Euro care sa completeze acest buffer de finantare. Am fost precauti, a fost o grija la adresa finantelor publice", a subliniat Bogdan Dragoi.
Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, luni, dupa intrevederea cu delegatia FMI, BM si CE, ca, din cifrele economice din acest moment, exista premise pentru revenirea salariilor la nivelul din 2010, el precizand ca acest lucru ar presupune o schimbare a tintei de deficit.