Vosganian: "La CupruMin lucrurile s-au complicat putin, din cauza scaderii pretului la cupru"
Varujan Vosganian
UPDATE: Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat marti ca vanzarea CupruMin ar putea cuprinde si o etapa de negociere preliminara, mentionand ca lucrurile "s-au complicat putin" din cauza scaderii pretului la cupru, astfel ca Guvernul ar fi nevoit sa garanteze un pret minim pentru investitori.
"In ceea ce priveste CupruMin, joi voi avea o discutie cu primul ministru, chiar acum ma intorc pentru a face ultimele calcule privind nivelul investitiilor. Lucrurile s-au complicat putin din cauza evolutiei preturilor la cupru. Preturile au scazut la un prag care se situeaza la nivelul de rentabilitate. Nu putem sa angajam un contract pe termen lung cu un posibil investitor luand in calcul ipoteza unui pret care continua sa scada, de aceea trebuie sa gasim o formula de garantare a unui pret minim, dar asta va trebui sa o prezint primului ministru si sa convenim impreuna asupra unei solutii", a spus Varujan Vosganian, dupa o conferinta de presa, noteaza Mediafax.
Pe bursa de la Londra, pretul cuprului pentru contractele cu livrare la 3 luni era luni de 6.980 dolari pe tona, fata de peste 8.000 de dolari pe tona la inceputul anului.
Vosganian a reiterat ideea ca la CupruMin este nevoie de investitii semnificative, dupa 7-8 ani in care astfel de proiecte au lipsit. El a aratat ca a fost finalizat procesul de evaluare a activelor combinatului.
Ministerul Economiei a fost mandatat de catre Guvern sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea CupruMin, acest investitor, care poate fi trader sau producator din domeniu, urmand sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.
In primavara anului trecut, producatorul de cupru a fost scos la vanzare cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a CupruMin a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International.
"Deficitul comercial poate cobori in acest an la 3-4% din PIB"
Deficitul comercial ar putea cobori in acest an la 3-4% din PIB, avand in vedere evolutia exporturilor si importurilor in primele luni ale anului, a declarat, marti, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
"Exporturile constituie una dintre marile sanse ale Romaniei de a depasi criza economica. Cifrele sunt incurajatoare. Pe primele patru luni, exporturile au crescut cu 7,2%, la 15,6 miliarde de euro, iar importurile putin peste 17 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca deficitul comercial al Romaniei a scazut sensibil fata de anul trecut si exista semnale incurajatoare ca el se va situa la un nivel de sub 5% din PIB pana la sfarsitul anului. Este foarte posibil sa se situeze intre 3 si 4% din PIB", a spus Varujan Vosganian la o conferinta de semnare a unui protocol cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Uniunea Camerelor Bilaterale din Romania, potrivit Mediafax.
Deficitul comercial a scazut in primele patru luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 4,2 miliarde lei (971,3 milioane euro), la 7,31 miliarde lei (1,67 miliarde euro), exporturile avand un ritm de crestere mai mare decat cel al importurilor. Exporturile FOB au totalizat 15,66 miliarde euro, iar importurile CIF au fost de 17,33 miliarde euro.
Vosganian a aratat ca Romania a inregistrat performanta de avea excedent comercial cu cateva tari competitive economic, precum Marea Britanie si Tarile Scandinave. De asemenea, Romania are un avantaj competitiv foarte mare comparativ cu piete cu o capacitate foarte mare de absorbtie.
"In relatia Romaniei cu Federatia Rusa, de pilda, daca nu luam in seama componenta energetica, Romania are un coplesitor excedent comercial, de peste un miliard de dolari, fata de importurile de 400 de milioane de dolari din Rusia. Ceea ce arata ca avem un ascendent extraordinar de calitate si eficienta fata de o piata imensa si trebuie sa fructificam acest avantaj", a precizat oficialul.
Ministrul a mentionat performanta exporturilor romanesti pe piete terte, unde cresterea a fost de 10%, fata de 6,2% in tarile Uniunii Europene, ceea ce arata ca Romania a inceput sa fie mai putin dependenta de pietele europene. Protocolul incheiat cu cele doua structuri ale mediului privat are ca scop includerea reprezentantelor comerciale private in structura atasatilor comerciali.
"Fireste, acest lucru nu se poate face institutional pentru ca atasatii comerciali au un anumit statut, diplomatic, ei parcurg anumite etape pentru a ajunge la aceste functii, dar cea mai mare parte a activitatii lor poate fi in acelasi timp incredintata reprezentantilor comerciali ai Camerei de Comert. Ei pot organiza forumuri economice, contacte, noi le permitem sa comunice cu noi prin infograme si ei vor avea acces la acces la aceeasi coordinatori ai activitatii de comert exterior ca toti ceilalti atasati comerciali", a spus Vosganian.
Ministerul Economiei vrea, de asemenea, sa inceapa o colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe in ceea ce priveste reteaua consulilor onorifici, care acopera aproape toata lumea. Astfel, se poate extinde reteaua comerciala a Romaniei, in vederea promovarii nu doar a exporturilor romanesti, ci a investitiilor locale in strainatate.
"Vrem sa dublam reteaua de atasati comerciali ai Romaniei in acest fel. Vrem sa largim relatiile comerciale in care investitorii nostri ar dori sa aiba un camp larg de actiune. In tari precum, Irak, India, Pakistan, Indonezia, Vietnam, Brazilia. Vrem sa cream aceasta institutie, care este investitorul roman. Nu banul este cea mai importanta resursa, ci informatia. Am pornit deja si pregatim o nota in Guvern joi pentru a pregati un atlas economic al Romaniei. In clipa de fata in Romania nu exista nicio evaluare cu privire la situatia economica a tarii. Pe vremuri erau hartile economice care atarnau pe toate birourile functionarilor publici. Astazi in Romania nu mai exista o harta economica. Nu exista niciun portal care sa ne spuna cine fabrica in Romania un anumit produs si care este industria din anumite orase si judete. Nu exista nicio poarta prin care investitorii straini care vin in Romania sa cunoasca Romania", a aratat oficialul.
El a mentionat ca nu exista nici informatii privind investitiile realizate de romani in strainatate, cei mai multi fiind mai mult "exploratori" decat ambasadori ai economiei locale.
Pe acelasi subiect: