Ministrul Economiei: “Avem discuţii în Guvern şi luăm în calcul mai multe scenarii referitoare şi la bugetari”
Birou, angajati
Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat duminică seara că sunt discuţii în Guvern şi sunt luate în calcul mai multe scenarii legate de salariaţii bugetari, scrie Agerpres.
"Avem discuţii în Guvern şi evident că luăm în calcul mai multe scenarii referitoare şi la personalul bugetar. În primul rând ar trebui să ştiţi că un bugetar când stă acasă nu mai primeşte acele sporuri. Deci cu asta din start este diminuat acel salariu. Avea foarte multe sporuri, spor de antenă, spor de periculozitate. Acelea nu le mai primeşte. Se lucrează probabil la Ministerul Muncii la o analiză pe acest subiect şi sunt convins, am văzut şi o declaraţie a premierului Ludovic Orban, că lucrează la acest lucru. Eu sunt convins că se va ajunge până la urmă la o decizie care se va lua cu privire la acest aspect. Noi am cerut, cel puţin eu, am cerut tuturor din mediul privat o solidaritate şi este normal să existe o solidaritate la nivel naţional a tuturor, în aşa fel încât să trecem cu bine toţi peste această criză", a spus ministrul Economiei la B1TV, întrebat dacă există o strategie cu privire la discrepanţele între privat şi bugetar, astfel încât şi bugetarii să intre în şomaj tehnic sau să primească mai puţini bani.
În mediul privat, până săptămâna trecută, numărul cumulat al contractelor de muncă suspendate şi încetate înregistrate de la introducerea stării de urgenţă depăşise un milion. Astfel, numărul contractelor individuale de muncă suspendate înregistrate la Inspecţia Muncii era de 862.557, iar numărul de contracte individuale de muncă încetate se ridica la 173.834.
Dintre cele 862.557 de contracte suspendate, un număr de 239.279 de contracte erau în industria prelucrătoare, 171.454 în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul / repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 115.080 în hoteluri şi restaurante.
Din cele 173.834 de contracte înregistrate joi ca fiind încetate, 34.273 erau în comerţul cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 30.200 erau în industria prelucrătoare, iar 21.431 în domeniul construcţiilor.
Potrivit studiului HR Barometru, realizat de PwC România, peste o treime (37%) dintre companiile din România şi-au întrerupt total sau parţial activitatea după declararea stării de urgenţă pe fondul pandemiei COVID-19, iar 20% şi-au restrâns activitatea. Potrivit cercetării, mai mult de un sfert dintre organizaţiile chestionate (27%) au afirmat că vor apela în mod cert la şomajul tehnic.
Pe acelasi subiect: