Gabriel Berca: “52 de angajati MAI au avut probleme de natura psihologica si detin arme letale” VIDEO
UPDATE. Ministrul de Interne a declarat in cadrul emisiunii Dupa 20 de ani, difuzata astazi la Pro TV ca in urma verificarilor dispuse au aparut deja semne de intrebare privind 52 de angajati care detin arme letale si care sunt in analiza Directiei medicale pentru ca au avut probleme de natura psihologica.
“Avem deja 52 de angajati MAI care au avut probleme de natura psihologica si detin arme letale”
Ministrul Gabriel Berca a spus ca in cazul lui Gheorghe Vladan problema nu este faptul ca avea permis de port-arma, ci ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) nu a avut o activitate de cunoastere a comportamentului acestuia.
"Nu este o problema daca ai permis de port-arma si mergi la vanatoare. Avem nevoie de oameni in sistem pe care sa ne bazam din toate punctele de vedere, adica oameni cu integritate in familie, oameni care nu au deviatii de comportament", a spus ministrul.
Gabriel Berca a reafirmat ca a dispus ca, la nivelul ministerului, toti cei care detin arme letale sa fie verificati. "Avem vreo 52 de cazuri cu semne de intrebare. In momentul in care vom avea toate aceste date, vom vedea cati astfel de oameni, potentiali infractori sau potentiali oameni care pot sa le creeze probleme cetatenilor, avem si vom vedea ce vom face. Avem deocamdata 52 de oameni, nu care au un comportament deviant, ci care au avut probleme de natura psihologica si care in acest moment sunt in analiza Directiei medicale, si pentru care vom lua masurile de urgenta", a spus Berca.
Intrebat daca celor 52 de persoane le-au fost retrase armele, Berca a raspuns: "Dupa stiinta mea si dispozitiile mele, nu mai au arme. Eu sper ca acest lucru chiar sa se intample, si verificarile sunt permanente".
Ministrul de Interne a precizat ca in acest moment se discuta de o problema care nu a fost analizata foarte multi ani si este bine ca aceasta analiza sa fie facuta cu seriozitate si rigurozitate.
"Suntem dupa 20 de ani si avem multe restante fata de societatea romaneasca. Nu acuz pe nimeni. (...) Aceasta activitate se desfasoara la nivelul fiecarui judet. Astept rezultatele, care vor veni foarte repede. (...) Se verifica fiecare permis de port-arma si asteptam rezultatele", a afirmat oficialul.
Ministrul a adaugat ca dupa cazul Vladan s-a discutat foarte mult si s-au facut afirmatii la adresa tuturor politistilor, ceea ce reprezinta o nedreptate pentru cei care isi fac datoria.
"Aceste evenimente tragice arunca o anatema pe tot corpul politienesc. Nu este in regula lucrul acesta. Sunt oameni care in fiecare zi, in strada, isi fac datoria si ei sunt multi. Or, din acest punct de vedere, cred ca eu, ca ministru, trebuie sa dau un semnal foarte serios de sprijin catre cei care merita, adica spre cei care isi fac datoria. Mai departe masurile vor fi dure pentru cei care, din interiorul sistemului, aduc atingere ministerului", a precizat Berca.
Ministrul a adaugat ca in urmatoarea sedinta a CSAT va fi abordata si problema profesionalizarii corpului politienesc, amintind ca sunt oameni in sistem care nu au avut nici macar un curs de initiere in cariera.
Ministrul Administratiei si Internelor a cerut verificarea tuturor detinatorilor de arme letale, inclusiv a politistilor, precum si a angajatilor din sursa externa. Decizia a fost luata la o saptamana dupa ce agentul de politie Gheorghe Vladan, sofer la Policlinica MAI, si-a impuscat mortal sotia si o colega a acesteia, ranind alte sase persoane, angajati si clienti ai coaforului din complexul Perla din Capitala.
“Niciun salariu nu ar fi suficient pentru politistii obisnuiti sa fure“
Intrebat care ar fi salariul decent pentru un politist, ministrul Gabriel Berca a spus ca pentru politistii obisnuti sa fure, niciun salariu nu ar fi suficient, pentru ca ei sunt supusi tentatiei.
Berca le-a transmis politistilor corupti ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) are "anticorpii necesari pentru a curata sistemul".
"Trebuie sa-i dam afara din sistem pe acesti oameni. In rest, sunt convins ca trebuie sa fie un salariu mult mai mare decat este acum. Insa Romania a facut niste eforturi in ultimii doi ani de zile pentru a fi stabilizata din punct de vedere economic si s-a platit un cost politic foarte important. Avem nevoie de cresteri de salarii. Incercam si ne-am asumat revenirea salariilor dupa 1 iunie, si mai departe sa vedem", a mai spus Berca.
El a afirmat ca nu isi face iluzii, pentru ca stie ca va exista in continuare coruptie, dar important este ca aceasta sa fie diminuata.
Intrebat daca unora dintre politisti le este teama sa traga cu pistolul atunci cand urmaresc un infractor, ministrul a spus ca exista situatii cand acest lucru se intampla si ca trebuie gasite solutii.
"Afara, cand cineva incalca legea si devine agitat, se pun catusele. Democratia functioneaza pe reguli si pe lege. Eu cred ca timorarea unor oameni din politie este nefireasca. A celor corecti, la ei ma refer. Ma gandesc ca poate este nevoie de o lege mai aspra. Este o problema care nu cred ca va genera mari discutii, cred ca si puterea si opozitia doresc acest lucru", a spus ministrul Administratiei si Internelor.
Gabriel Berca a precizat ca vrea inasprirea legii pentru ca politistilor sa nu le mai fie teama sa traga. "Eu nu vreau sa mai vad politisti umiliti", a spus Gabriel Berca.
Ministrul a adaugat ca se gandeste ca ar putea fi marite pedepsele pentru ultraj in raport cu politistul. "Astept aceste discutii, inclusiv in comisiile juridice, sper ca ele sa fie functionale. La nivelul ministerului deja se fac propuneri concrete", a mai spus Berca.
Ministrul de Interne sustine ca "umilinta" politistilor vine uneori din faptul ca presupusii infractori apeleaza la relatii pentru a scapa. "Aceasta este o frustrare in sistem. Am simtit-o in judete. Discut cu acesti oameni. Pe mine ma intereseaza continuitatea, si ma refer la dosarul care se intocmeste, care in mod normal trebuie sa mearga pana la capat, inclusiv pe infractiuni de tip economic. De multe ori, activitatea politistului, pentru diverse compromisuri ce au loc si diverse intelegeri oculte, activitatea sa e pusa intre paranteze. Nu pot sa-i cer acestui om performanta daca nu ii dau cadrul legislativ care sa il apere si care sa ii permita satisfactia muncii, adica sa vada ca munca lui se transforma in rechizitoriu si in trimitere in judecata", a precizat Gabriel Berca.
Ar fi de acord cu diminuarea imunitatii parlamentare
Intrebat daca ar fi de acord cu diminuarea imunitatii parlamentare si eventual sa faca presiuni pentru ca acest lucru sa se intample, ministrul Gabriel Berca a spus ca decizia nu ii apartine, dar ca ar sustine-o. "Aici este o decizie a comisiilor juridice de la Camera si de la Senat. Daca ma intrebati, as spune ca da, pentru ca oricum raspundem in fata legii pentru ceea ce facem, iar eu, ca ministru al Administratiei si Internelor, raspund pentru fiecare semnatura ce o dau la locul meu de munca. Sunt de acord cu aceasta abordare", a explicat oficialul.
Intrebat cum a fost posibil ca deputatul Mihail Boldea sa iasa din tara, ministrul de Interne a spus ca, atunci cand acesta a plecat, imunitatea parlamentara nu ii era ridicata, precizand ca Politia de Frontiera nu avea competenta in a actiona din acest punct de vedere.
"Suntem cetateni ai Uniunii Europene, cu drepturi si obligatii, si, din punctul nostru de vedere, in momentul in care a parasit tara avea toate drepturile", a adaugat Berca
Intrebat daca MAI a fost informat ca Boldea are intentia sa plece din tara, ministrul Gabriel Berca a spus ca nu era datoria DIICOT sa faca acest lucru, in conditiile in care era o actiune judiciara in derulare si procurorul de caz este cel care instrumenteaza. Berca a precizat ca procurorul de caz ar fi putut cere interdictia de a parasi tara daca ar fi considerat necesar. "Traim intr-o tara in care un parlamentar ales, de la care am astepta sa fie primul care respecta legea in Romania, iata ca o incalca flagrant", a adaugat el.
Intrebat daca ar fi cerut interdictie de a parasi tara in cazul lui Boldea daca ar fi fost procuror, ministrul de Interne a raspuns ca nu se poate pronunta, intrucat nu este de specialitate, dar ca respecta decizia procurorilor.
"Cred ca avem destul de multe exemple prin care demonstram ca institutiile statului incep sa-si faca datoria. Nu cred ca pana in 2004, sau si dupa 2004, ati vazut foarte des astfel de situatii. Nu-mi aduc aminte de un parlamentar care sa fi fost anchetat si retinut, asa cum am avut in ultimii ani, si eu cred ca este o dovada ca in sfarsit institutiile statului, indiferent despre cine vorbim, incep sa fie ferme in aplicarea legii. E un caz in derulare si nu vreau sa ma pronunt cu privire la ancheta", a spus ministrul de Interne.
Mihail Boldea, acuzat de inselaciune si constituire a unui grup infractional organizat, a plecat din tara cu trei zile inainte ca deputatii sa aprobe ridicarea imunitatii parlamentare in vederea perchezitiei domiciliare, retinerii si arestarii lui.
Dupa plecarea lui Boldea din tara s-a vehiculat ideea ca procurorii trebuiau sa instituie in cazul deputatului obligarea de a nu parasi tara sau localitatea.
Seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Codrut Olaru, a spus ca exista posibilitatea de a solicita instituirea acestei masuri in cazul lui Boldea, dar ca, potrivit prevederilor legale, este posibila luarea doar a unei masuri preventive, in cazul lui fiind solicitat avizul Camerei Deputatilor pentru perchezitie, retinerea si arestarea lui.
Olaru a explicat ca, potrivit dispozitiilor articolului 136 din Codul de procedura penala, magistratul poate lua doar una dintre masurile preventive, respectiv obligarea de a nu parasi tara si localitatea sau retinerea si arestarea preventiva.
Dupa ce este luata masura obligarii de a nu parasi tara sau localitatea, aceasta poate fi inlocuita, potrivit prevederilor legale, doar daca s-au schimbat temeiurile care au justificat aceste masuri.
Olaru a tinut sa precizeze ca exista un vid legislativ in acest sens, care lasa neacoperita situatia masurilor preventive cerute de catre procuror intre momentul formularii solicitarii catre Camera Deputatilor sau Senat si momentul luarii unei astfel de decizii de catre Parlament. El a sustinut ca ar fi bine daca legiuitorul ar putea impune niste exceptii, astfel ca atunci cand procurorii solicita aviz de la Parlament pentru o masura preventiva, cum este arestarea, automat acea persoana sa primeasca interdictie de a parasi tara pana la momentul solutionarii de catre parlamentari a solicitarii anchetatorilor.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu va propune in coalitie redactarea unei Declaratii politice privind aplicarea Strategiei Nationale Anticoruptie 2012-2015, care prevede si simplificarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor, declaratie care sa fie transmisa spre asumare si Parlamentului.
Comisia Europeana recomanda, in raportul de monitorizare din iunie 2011, adoptarea de masuri "urgente" care sa duca la accelerarea procedurilor in cauzele de mare coruptie, cu scopul de a fi evitata implinirea termenului de prescriptie "in toate cazurile", dar si "norme procedurale clare" de ridicare a imunitatii parlamentare.
Afirma ca aparitia numelui sau in cazul Sterling a fost o eroare
Ministrul Administratiei si Internelor spune ca aparitia numelui sau in plangerea facuta la Parchet in cazul Sterling de catre fostul premier Emil Boc a fost o eroare, iar lucrurile s-au lamurit.
Gabriel Berca a afirmat ca nu este anchetat in niciun dosar, raspunzand astfel unei intrebari adresate de moderatori.
In ce priveste aparitia numelui sau intr-o plangere facuta de Emil Boc la Parchet in cazul Sterling, Gabriel Berca a precizat ca a fost o eroare nominalizarea sa.
"Da, dintr-o eroare, si verificarile s-au facut. Din punctul de vedere al Secretariatului General al Guvernului problema s-a inchis. N-am fost niciodata chemat pe aceasta tema si nici nu e cazul sa ma cheme pentru ca, repet, situatia este foarte simpla si era o chestiune procedurala care a fost foarte repede clarificata", a mai spus ministrul Administratiei si Internelor.
Raportul Corpului de Control al primului ministru din perioada mandatului lui Emil Boc privind modul in care au fost respectate prevederile legale la incheierea si derularea contractului de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia dintre Agentia Nationala pentru Resursele Minerale si Sterling Resources Ltd., precum si a actelor aditionale la acestea si modul in care au fost initiate, avizate si adoptate actele normative de aprobare a acestora ii indica drept responsabili pe Gabriel Berca, fost secretarul general al Guvernului si pe Catalin Doica, fost secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor.
In iulie 2009, Guvernul Emil Boc a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu legalitatea contractului Sterling.
"Persoanele responsabile sunt indicate a fi, pe diferite aspecte, cei trei fosti presedinti ai ANRM, fostul sef al Secretariatului General al Guvernului Gabriel Berca, pentru modul in care actul aditional a fost introdus si aprobat in sedinta Guvernului, si un fost secretar de stat de la Ministerul Finantelor, Catalin Doica, pentru cum s-a semnat de catre reprezentantul Ministerului Finantelor fara sa aiba delegare de competente", potrivit actelor depuse atunci de Executiv.
“Daca se decide comasarea alegerilor cu referendumul pentru Constitutie, suntem pregatiti“
Oficialul a declarat ca daca se va decide comasarea alegerilor cu referendumul pentru revizuirea Constitutiei, organizarea simultana nu va pune probleme ministerului.
Gabriel Berca a spus ca nu s-a schimbat nimic in legislatia privind alegerile si organizarea in paralel a referendumului pentru modificarea Constitutiei nu ar fi o problema. "Suntem pregatiti si pentru referendum, daca se va decide. Deja avem sumele de la buget, nu este o problema organizarea simultana", a declarat acesta.
Intrebat de ce se doreste fixarea referendumului in acelasi timp cu alegerile, ministrul Administratiei si Internelor a spus ca decizia apartine coalitiei si ca spera sa existe "suficienta minte limpede si din partea opozitiei" pentru a gasi o solutie comuna daca intr-adevar se doreste schimbarea Constitutiei.
Ministrul Gabriel Berca a mai spus ca nu este posibila monitorizarea video a tuturor sectiilor de votare la alegeri, asa cum s-a intamplat in Rusia, din cauza costurilor prea mari pe care le-ar presupune achizitionarea echipamentelor video performante, dar a afirmat ca dupa 22 de ani Romania poate organiza alegeri corecte.
"Cred ca dupa 22 de ani suntem capabili sa organizam alegeri corecte in Romania. Problema nu este ce se intampla in ziua alegerilor, ci ce se intampla inainte de ziua alegerilor, daca se da mita electorala", a mai spus Berca.
PDL doreste ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa aiba loc simultan cu alegerile locale, astfel incat alegerile parlamentare din toamna sa fie organizate conform noii legi fundamentale, a declarat, luni, Emil Boc, care a facut apel la opozitie sa revina in Parlament in acest scop.
Boc a apreciat ca revizuirea Constitutiei ar fi un bun moment pentru ca opozitia sa revina in Parlament. El a explicat ca revizuirea legii fundamentale nu poate fi facuta in absenta opozitiei din Parlament, intrucat sunt necesare voturile a doua treimi din numarul senatorilor si deputatilor pentru adoptarea acesteia.
Liderul PDL a mentionat ca aceasta revizuire ar presupune punerea in aplicare a rezultatelor referendumului din 2009, respectiv trecerea la Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300.
Emil Boc a sustinut ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei ar trebui sa aiba loc simultan cu alegerile locale, adica in 10 iunie, astfel incat alegerile parlamentare din toamna sa fie organizate conform noii legi fundamentale. Boc a declarat ca invitatia adresata opozitiei de a participa la dezbaterile pe tema revizuirii Constitutiei "incepe" de marti, cand la Comisia juridica "se deschid dezbaterile" pe aceasta tema.
In ceea ce priveste organizarea referendumului simultan cu alegerile locale, liderul PDL a declarat: "E normal, daca ai alegeri locale in 10 iunie sa fructifici acea ocazie pentru a putea organiza si referendumul pentru a trece la Parlament unicameral, reducerea numarului de parlamentari, prevederile care vizeaza limitarea deficitului, a datoriei publice, a confiscarii averilor pentru acte si fapte de coruptie, sunt lucruri pe care le avem in propunerea de revizuire a Constitutiei".
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca propunerea lui Emil Boc de organizare a unui referendum odata cu alegerile locale "nu este fezabila", demersul lansat la sfarsit de mandat fiind "o fumigena".
El a precizat ca alegerile parlamentare din toamna se vor desfasura dupa actualul sistem, cu actualul numar de parlamentari.
Presedintele Traian Basescu a declarat ca este "dispus la ajustarea mandatului prin vointa publica" daca se modifica Constitutia, aratand si ca organizarea referendumului referitor la amendarea legii fundamentale concomitent cu alegerile locale a fost intentia sa.