Isarescu: Ne trebuie fonduri, nu ne mai uitam la curs
Procesul de dezintermediere, de reorientare a capitalurilor dinspre piata bancara, care este intermediata, spre piata titlurilor financiare, unde este realizata o finantare directa, este inerent. Economisirea interna este insuficienta, ceea ce face necesare inclusiv intrari de capital pe termen scurt, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aratand ca banca centrala este nevoita sa nu mai urmareasca evolutia cursului.
"Trebuie sa ne pregatim pentru un deleveraging (dezintermediere) in Romania pentru ca este inerent, toate semnalele duc acolo. O anumita pregatire in politica monetara si supraveghere trebuie sa aiba loc sa evitam un credit crunch (inasprirea conditiilor de creditare - n.r.). Hai sa gandim din nou paradigmele. Avem nevoie de investitii, de funding, bancile au nevoie de funding, cele foarte dependente de un funding de la bancile mama trebuie sa-si gaseasca alternative si atunci avem nevoie de alte intrari de capital, chiar daca ele sunt pe termen scurt, de portofoliu, ceva mai deranjante. Realitatea este ca la cursul de schimb incepem sa ne uitam mai putin pentru ca nu avem incotro", a afirmat guvernatorul BNR.
El a aratat ca resursele interne sunt limitate si nu trebuie "inflamate" pentru ca exista pericol inflationist. "Economisirea interna, daca am stimula foarte tare... in primul rand aceasta galeta de resurse interne este limitata. Doar daca le inflamezi. Nu ne trebuie inflatie, sa ne furam caciula ca sa crestem economisirea si consumul. Cum poti sa cresti economisirea sa nu distrugi consumul? Cu grija (...) Si statul este inghesuit, si cercurile de afaceri, si BNR este stramtorata. Rezerva o fructificam la mai putin de o zecime din cum o fructificam in trecut", a mai spus Isarescu.
Datele BNR arata ca numarul companiilor care au contractat imprumuturi bancare este in scadere. La mijlocul anului, mai putin de 20% din totalul firmelor active aveau credite in derulare acordate de banci sau alte institutii financiare nebancare din Romania sau strainatate. "Numarul companiilor cu credite interne sau externe de la institutii financiare (banci si IFN) s-a redus cu 17,4% in perioada decembrie 2010- iunie 2011 (ajungand la aproximativ 116.000 de companii, respectiv 19,4% din firmele active din Romania). Din totalul companiilor active, doar 13,3% apelau la finantari de la bancile autohtone (iunie 2011)", se arata in raportul asupra stabilitatii financiare, editia 2011, elaborat de BNR.
Aproape o treime din firmele care beneficiaza de finantari au contractat credite de la institutii financiare nebancare din Romania sau de la institutii de credit din strainatate.
Soldul creditelor acordate firmelor si populatiei era la finele lunii septembrie de 221,4 miliarde de lei, in crestere cu 2,7% fata de august si cu 6,5% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.
Citeste si
Unde sa traiesti ca sa o duci bine. Top 10 tari europene in care speranta de viata este ridicata