CE promisese aceste fonduri inca anul trecut, dupa criza gazului dintre Rusia si Ucraina, ce a afectat grav Bulgaria, potrivit unei stiri Mediafax. 
  
Este vorba despre 45 de milioane de euro, care vor fi alocate de CE pentru interconectarea retelelor bulgara si elena, iar noua milioane de euro -  pentru interconectarea cu Romania.

"Interconectarea Romaniei cu Bulgaria inseamna cresterea securitatii aprovizionarii consumatorilor, mai ales in cazul unei crize cum a fost cea generata de disputa dintre Rusia-Ucraina. Proiectul este avantajos pentru ambele tari si ajuta la crearea pietei europene unice de gaz natural," a declarat pentru incont.ro Razvan Nicolescu - membru in Consiliul de Administratie al Agentiei Europene de Cooperare in Domeniul Energetic.

Potrivit lui Razvan Nicolescu, "pe termen scurt, Bulgaria are un interes mai mare decat Romania in acest proiect deorece Romania are o productie interna de gaz natural, dar si capacitati de stocare, la care poate apela daca  se va confrunta cu o criza."

De altfel, mai multe localitati din Dobrogea ar putea fi alimentate, din acest an, cu gaze din Bulgaria, ca urmare a cresterii consumului in zona, iar pentru acest lucru este necesara dezvoltarea unui punct de import al gazelor, in localitatea Negru Voda.

"Ca urmare a dezvoltarii de noi zone de consum si a intentiei de alimentare cu gaze a zonelor Mangalia si Dobrogea Sud, s-a adoptat ca solutie alimentarea cu gaze din conducta de tranzit dedicata Bulgariei, fiind necesara in acest sens incheierea unor contracte de import intre compania Bulgargaz si furnizorii locali", a comunicat recent Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, la solicitarea Mediafax.

Investitia, evaluata la 4,5 milioane de lei, este motivata de cresterea sigurantei in aprovizionarea cu gaze a Romaniei si Bulgariei, in conditii de criza, precum cea din ianuarie 2009, cand un diferend intre Rusia si Ucraina a dus la sistarea livrarilor catre mai multe state europene.

"Pentru suplimentarea gazelor destinate Romaniei, cantitati dinspre Grecia si/sau Turcia pot fi dirijate spre sistemul de transport bulgaresc si directionate spre Romania. In acest mod, cele doua tari se vor putea ajuta reciproc cu cantitati suplimentare in situatii de criza, crescand astfel siguranta in aprovizionare a consumatorilor protejati", a precizat Ministerul.

Romania si Bulgaria ar urma sa-si interconecteze sistemele de trasnport gaze naturale, pana in 2012, pe ruta Giurgiu-Ruse, cu obiectivul de se asigura livrari constante intre cele doua state.

Conducta in cauza va avea o capacitate anuala de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze, o lungime de 8,4 kilometri pe teritoriul Romaniei  si va costa aproximativ 12,5 milioane de euro.