Proteste au inceput de la ora 08.00 in mai toate orasele. Bugetarii au cerut in strada, in fata cladirilor din administratie, majorarea salariilor cu 10% si acordarea tichetelor de masa sau a normei de hrana.
 
Primaria DumbravitTa din judetul Timis a fost impanzita cu afise care informeaza ca este greva generala. Chiar si asa, functionarii au preluat toate solicitarile care le-au venit.

"Tot ce tine de sesizari de urgenta, se fac, nu intra in discutie, nu se pune problema, cel putin la Politia Locala. Ar exista o problema sa ii spun unui cetatean ca nu pot sa-l ajut. Mai ales ca pot sa il ajut in timpul meu liber", a spus un politist.

Doamna Maria lucreaza de mai bine de zece ani in administatia publica. Are un salariu de 840 de lei pe luna si spune ca abia se descurca.

Maria Sas, inspector compartimentul agricol Primaria Dumbravita: "Salariile noastre sunt mai mici decat al unui om de serviciu. Majoritatea suntem cu facultate. Cu una, cu doua, si avem salariul minim pe economie".

De altfel,  joi activitatea din primariile si consiliile judetele din toata tara a fost paralizata pana la ora 16.

In paralel, liderii principalelor sindicate din Romania s-au intalnit la Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis pentru a discuta situatia.
 

Secretarul general al FNSA, Bogdan Schiop, a declarat, marti, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca actiunea de protest este declansata ca urmare a nepasarii si dezinteresului manifestate de Guvern fata de problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor din administratia publica locala.

FNSA organizeaza, joi, 30 aprilie, la nivel national, o greva generala de o zi in administratia locala, in primarii si consilii judetene, ca urmare a nepasarii si dezinteresului manifestate de catre Guvern fata de problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor care isi desfasoara activitatea in institutiile din administratia publica locala, cea mai slab platita categorie de salariati din sistemul bugetar. Au fost colectate aproape 18.000 de semnaturi din partea membrilor de sindicat care sustin declansarea grevei. Activitatea in institutiile publice va fi intrerupta aproape in totalitate, urmand sa asiguram in ziua grevei generale doar serviciile de decese si de plata a amenzilor care trebuie achitate in 24 de ore”, a spus liderul sindical, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, revendicarile FNSA privesc reglementarea si liberalizarea acordarii tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica incepand cu anul 2015 si majorarea salariilor pentru angajatii din administratie, tot incepand cu acest an, in proportie de 10%.

Dupa greva generala de o zi, va fi organizat un miting la Bucuresti, in 27 mai, la care sunt asteptate sa participe 3.000 de persoane. De asemenea, va fi organizata o actiune de strangere de semnaturi in vederea declansarii grevei generale pe termen nelimitat in administratia publica in luna octombrie.

FNSA este o federatie reprezentativa la nivel national avand circa 40.000 de membri din primarii, consilii judete si institutii subordonate acestora la nivel national.