Insolvente pe bani. Patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti, acuzati de luare de mita, au fost retinuti
Patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti (TB) acuzati ca au cerut si primit bani si bunuri in schimbul unor servicii legate de anumite dosare de insolventa au fost retinuti, in noaptea de luni spre marti, dupa ce Sectia pentru judecatori a CSM a dat aviz pentru masuri preventive in cazul lor.
Ion Stanciu, Elena Roventa, Ciprian Sorin Viziru si Mircea Moldovan vor petrece noaptea in arest, iar marti vor fi prezentati Curtii de Apel Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva.
Surse judiciare, citate de Mediafax, au declarat ca dosarul judecatorilor a fost deschis in urma mai multor denunturi, unul dintre acestea fiind formulat de un lichidator judiciar.
Aceleasi surse spun ca, pe parcursul anchetei, in cauza au fost infiltrati cinci investigatori sub acoperire si au fost facute numeroase inregistrari ambientale ce dovedesc acuzatiile aduse celor patru.
Potrivit procurorilor anticoruptie, cei patru judecatori au cerut si primit atat sume de bani - intre 10.000 si 15.000 de lei pe luna -, cat si bunuri, de la carne si faina la cherestea si obiecte vestimentare.
Banii si bunurile erau cerute si primite de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari si administratori ai intreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitata.
"Cei patru judecatori din cadrul Tribunalului Bucuresti - Sectia a VII-a civila, personal sau prin intermediari, au pretins si primit de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai intreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitata sume de bani cuprinse intre 10.000 – 15.000 lunar sau sume globale de 3.000 – 4.000 lei sau bunuri (carne, faina, cherestea, obiecte vestimentare) in scopul de a indeplini/ a nu indeplini sau a intarzia un act privitor la indatoririle de serviciu ori pentru a-si exercita influenta pe langa magistratii judecatori, de la diverse instante din Bucuresti sau din tara, utilizand informatii detinute prin prisma atributiilor deduse judecatii, pe care le-au pus la dispozitia lichidatorilor judiciari, implicati sau interesati in procedura insolventei unor societati comerciale", a aratat Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
Anchetatorii sustin ca, potrivit probelor din dosar, pana in acest moment al urmaririi penale, judecatorii Ion Stanciu, Elena Roventa, Ciprian Sorin Viziru si Mircea Moldovan, personal sau prin intermediari, au pretins si primit bani sau bunuri in scopul: de a indeplini/a nu indeplini sau a intarzia un act privitor la indatoririle de serviciu in legatura cu contestatiile la tabelul preliminar al creantelor; modalitatii de inscriere la masa credala cu privire la creantele creditorilor chirografari; desemnarii preferentiale a unor administratori judiciari; atribuirii preferentiale a unor dosare de insolventa; exercitarii influenta pe langa magistratii judecatori, de la diverse instante din Bucuresti sau din tara, utilizand informatii detinute prin prisma atributiilor de judecator.
DNA a solicitat Sectiei de judecatori a CSM, luni seara, aviz pentru retinerea si arestarea preventiva a celor patru judecatori.
Anterior, tot luni, anchetatorii le-au adus la cunostinta calitatea de suspect judecatorilor Ion Stanciu, Elena Roventa, Ciprian Sorin Viziru si Mircea Moldovan. Primii trei au fost adusi la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar Moldovan a venit singur, dupa ce a fost cautat de anchetatori inclusiv la locuinta sa din Voluntari.
Dupa ce au fost in fata anchetatorilor, magistratii au plecat, pe rand, de la DNA. Ultimul a plecat Moldovan, care a declarat ca nu a luat mita si ca a avut "discutii amiabile" cu procurorii.
In acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii (SRI).
Pe acelasi subiect: