Variantele gasite de ei nu asigura insa succesul in 100% din cazuri! Astfel, au inceput sa le scoata la inchiriere la preturi, bineinteles, cu mult mai joase decat cele de vanzare, iar unii le dau in folosinta chiar si gratis, singura conditie fiind sa fie achitat, in schimb, impozitul datorat primariei.

O dovada a faptului ca varianta scoaterii la inchiriere este din ce in ce mai atragatoare, este si faptul ca multe dintre portalurile imobiliare de top au zeci si poate chiar sute de de astfel de anunturi! Chiria ceruta este in unele cazuri chiar si la nivelul unui amarat de "un euro". 

Printre site-urile care gazduiesc astfel de anunturi, enumaram anuntimobiliar.ro, vanzari-inchirieri.ro, anunturipenet.ro!

"Mai multi proprietari de terenuri le scot la inchiriere ca o alternativa la vanzare si incearca sa-i convinga pe cei interesati sa accepte ca in contracte sa figureze achizitia intr-o perioada de circa doi - trei ani", a declarat pentru incont.ro Romeo Cosma, managing partner al casei de avocatura Cosma&Asociatii.

La randul sau, Cristian Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) a explicat, de asemenea, pentru incont.ro ca negocieile pentru inchirierile de terenuri sunt anevoioase, iar, de regula, cele doua parti ajung destul de greu la un consens.

"Se incearca, in general, inchirierea pe 2-3-4 ani, pe o perioada cat mai mare de timp, la pret fix", a explicat oficialul ARAI.

Potrivit acestuia, de regula, beneficiarii de terenuri inchiriate sunt firmele de leasing, proprietarii de benzinarii mobile sau cei care construiesc spalatorii sau statii GPL.

"Trebuie sa fie constructii usoare, in care se investeste putin. Acestea se preteaza foarte bine pentru terenuri inchiriate", a punctat Clenciu.

Avocatul Romeo Cosma a mai spus ca sunt cazuri in care proprietarii accepta chiar si inchirierea gratis cu obligatia scrisa (in general) din partea beneficiarului de a plati taxele si impozitele la stat pentru respectiva suprafata.

"Decat sa nu incaseze nimic, unii prefera varianta asta", a adaugat avocatul de la Cosma&Asociatii.

In criza, in zonele limitrofe oraselor, preturile terenurilor s-au redus cu procente cuprinse intre 30 si 80%, iar in zona urbana, taierea de pret a fost mai putin abrupta, undeva la 30-40%. In prezent, companiile sunt aproape singurii cumparatori si sunt interesate de suprafete mari pentru retail (magazine) si de zone industriale, asta in timp ce tranzactiile cu terenuri pentru case nu s-au dezmortit inca.

 

Citeste si Cauti teren pentru Casa? Preturile au scazut cu pana la 80%!