"Mai precis, in caz de insolventa, un SRL pune la bataie in fata creditorilor, statului sau privatilor patrimoniul firmei. In schimb, persoana fizica autorizata, in caz de faliment, risca averea personala", a declarat Sincu.

Dupa ce treceti de calculul acestui risc urmeaza sa alegeti forma de inregistrare a afacerilor dumneavoastra.

Daca pana acum, existau restrictii privind domeniul de activitate si numarul de angajati la PFA, conform noilor reglementari, o persoana fizica autorizata poate avea orice obiect de activitate pe care il are si o firma.

De asemenea, un PFA poate sa aiba un numar nelimitat de angajati care au acelasi tratament juridic si fiscal cu angajatii de la orice alta companie. In cazul unor activitati desfasurate ca PFA, trebuie sa aveti calificare sau studii de specialitate in domeniul respectiv.

Pentru infiintarea unui SRL, principalele conditii sunt sa ai un sediu social (valabil si in cazul PFA) si sa dispui de un capital social de minimum 200 de lei.
 
Un avantaj al PFA este ca nu ai nevoie de un contabil care sa-ti semneze bilantul, prin urmare, ai o cheltuiala in minus de facut.

Astfel, va veti tine singur evidenta veniturilor si cheltuielilor si veti calcula singuri cat datorati la stat. Fara discutie, o PFA cheltuieste mai putin pe impozite, pentru ca singura taxa de platit este de 16% pe venitul net.

In cazul unui SRL, dupa impozitul pe venit sau pe profit, se mai plateste impozitul pe dividende. In fapt, unul dintre principalele avantaje oferite de PFA este ca poti scoate bani din firma la orice ora, pentru ca nu este obligatorie tinerea unui registru de casa ca in cazul unui SRL.

PFA
 
Avantaje:

- contabilitate in partida simpla
- exista un registru de incasari si plati care cuprinde si platile in numerar si cele prin banca.
- impozitare asupra veniturilor estimate, regularizarea se face ulterior, pe baza sumelor efectiv incasate.
- impozit de 16% pe venitul net

 Dezavantaje:

- raspunderea in cazul insolventei, falimentului cu averea personala
- constrangerea studiilor de specialitate in domeniul de activitate
- un alt aspect negativ este cel legat de imagine, pentru ca exista inca ideea conform careia un partener de afaceri serios este organizat ca si firma nu ca si PFA. (Putem spune ca este de fapt o perceptie gresita, dar este totusi o realitate care trebuie luata in considerare!)

SRL

Avantaje:
- raspunderea limitata la capitalul social subscris si varsat
- problema de perceptie de care vorbeam mai sus

Dezavantaje
- profitul (dupa impozitare) poate fi tras distribuit ca si dividende care sunt impozitate din nou cu 16%