Guvernul apeleaza tot la rezerva bugetara ca sa achite datoriile companiilor de stat
Sumele pentru plata datoriile companiilor de stat vor putea fi alocate si in acest an din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Executivului, dupa sistemul aplicat in 2010, a decis Guvernul, prin derogare de la prevederile Legii finantelor publice.
Decizia a fost luata prin ordonanta de urgenta aprobata de Guvern.
"Prin derogare de la prevederile Legii finantelor publice, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului se pot aloca, pana la sfarsitul anului 2011, prin hotarare a Guvernului, sume si pentru plata arieratelor", se arata in actul normativ, citat de Mediafax.
Legea finantelor publice stabileste ca Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului se repartizeaza unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, pentru finantarea "unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar".
Citeste si: O noua conditie de la FMI pentru acordarea banilor: plata datoriilor statului catre companii!
Datoriile companiilor de stat insumeaza 5% din PIB
Fondul Monetar International a acordat Romaniei o noua derogare privind arieratele, Guvernul ratand tinta stabilita in aceasta privinta cu institutia financiara la fiecare evaluare de la inceputul acordului actual.
Seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat, in luna februarie, ca datoriile restante ale companiilor de stat insumeaza echivalentul a 5% din PIB, facturile neplatite constituind o frana majora pentru cresterea economica.
Avand in vedere nivelul prognozat de autoritati pentru PIB-ul din 2010, de 511 miliarde lei, rezulta ca valoarea arieratelor companiilor de stat se ridica la peste 25 de miliarde lei (aproximativ 6 miliarde de euro).
Oficialul FMI a explicat atunci ca va fi realizata o analiza completa a arieratelor si in lunile urmatoare se va lucra impreuna cu Guvernul la o solutie "cuprinzatoare".