Guvernul a finalizat Legea salarizarii. Ministrul Finantelor spune ca e multumit de incasarile la buget si analizeaza posibilitatea majorarii salariilor de la jumatatea lui 2017
Sorin Grindeanu si Viorel Stefan
Ministerul Finantelor, Viorel Stefan, a declarat, luni, ca la ministerul pe care il conduce se lucreaza la o anlaliza pentru a vedea daca se pot face majorari de salarii in sistemul bugetar chiar de la jumatate acestui an, propunere inaintata de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
”E in lucru o analiza. Principalul obiectiv al implementarii Legii salarizarii este acela de a face sistemul predictibil, stabil, controlabil. De aici apare nevoia de urgenta in implementare si termenul de 1 iulie este unul de la care nu putem face rabat. In legatura cu capacitatea bugetului de a absorbi impactul, este prematur sa ma pronunt. Astept macar executia pe trimestrul I si atunci voi avea o imagine mai clara cat din suplimentul de anvelopa salariala va putea fi absorbit in semestrul II in acest an si cat o sa absorbim in urmatoarele executii bugetare. Este o analiza in derulare, nu am concluziile”, a declarat ministrul Finantelor, Viorel Stefan, potrivit News.ro.
Totodata, Stefan a afirmat ca este corect ca Legea salarizarii unitare sa faca ”obiectul unei dezbateri publice in Parlament”, dupa ce premierul declara, in cursul diminetii, ca Legea salarizarii va fi o initiativa a tuturor deputatilor si senatorilor care fac parte din coalitia de guvernare.
”Noi am avut experienta adoptarii de legi de salarizare prin ordonante de urgenta si iata acum care e situatia. Este un haos in materie de salarizare. De aceasta data vrem sa fie o lege dezbatuta public, analizata foarte bine, care sa surprinda opiniile tuturor participantiilor la acest dialog si careia sa-i dam un caracter de stabilitate”, a aratat Viorel Stefan.
Stefan: Pana acum sunt multumit de incasari
Viorel Stefan a mai spus ca incasarile bugetare pe trimestrul I ale acestui an, potrivit primelor estimari, vor depasi 58 de miliarde de lei, cu peste doua miliarde de lei mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.
”Pana acum sunt multumit. Asa cum arata primele estimari, discutam de 18,3 miliarde de lei colectate de ANAF in luna martie, ceea ce inseamna ca pe trimestrul I probabil ca incasarile totale vor depasi 58 de miliarde, care raportat la 55,5 miliarde cat a fost in primul trimestru al anului trecut, avem indicii ca vom avea incasare mai buna cu circa 2,5 miliarde”, a declarat ministrul Finantelor, Viorel Stefan.
Grindeanu sugereaza ca legea ar putea fi trecuta prin asumare
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, ca Legea salarizarii unitare va fi o initiativa a tuturor deputatilor si senatorilor care fac parte din coalitia de guvernare, precizand ca proiectul va ajunge in Parlament ”probabil in aceasta saptamana”.
”Am discutat si in aceasta dimineata cu doamna ministru Olguta Vasilescu. Este o lege extrem de importanta pentru noi, se afla in programul nostru de guvernare, e o lege asteptata de toti romanii ca sa avem forta necesara, inclusiv in Parlament. Va fi o initiativa in Parlament a tuturor deputatilor si senatorilor care fac parte din coalitia de guvernare”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, citat de News.ro.
Intrebat care este termenul pana la care Legea salarizarii unitare va fi trimisa in Parlament, Grindeanu a spus ca acest lucru se va face ”in cel mai scurt timp”.
”Probabil ca in aceasta saptamana”, a precizat seful Executivului.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat duminica faptul ca se ia in calcul la nivelul coalitiei de guvernare asumarea legii salarizarii unitare ca initiativa parlamentara a liderilor partidelor majoritatii si a spus ca spera ca actul normativ sa fie gata si sa ajunga in Legislativ saptamana care incepe.
Ce salarii vor creste cel mai mult
Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, declara recent ca salariile din mediul bugetar vor creste, in medie, cu 56% in urmatorii 4 ani, in urma aplicarii legii salarizarii. Cele mai mari cresteri de lefuri, cu peste 200%, sunt anuntate in domeniul Apararii.
Ministrul Muncii a adaugat ca este nevoie sa se faca anumite corecturi pentru a se evita situatiile in care doua persoane cu aceeasi functie castiga diferit sau seful unei institutii are un salariu mai mic decat directorii, ori persoane cu studii superioare castiga mai putin decat cele fara: "Acum avem situatii in care femeia de serviciu de la spital are mai mult decat femeia de serviciu de la politie."
"Cea mai mare crestere de exemplu este in Aparare. Au avut nesansa ca nu au fost reprezentati de sindicate de-a lungul anilor. Cele mai mari cresteri sunt in baza de jos, acolo unde de regula s-au incalecat intre ele categoriile, pentru ca a crescut tot timpul salariul minim pe economie si s-a ajuns in situatia in care persoane fara studii superioare si debutante care intra cu salariul minim pe economie sa aiba aceeasi salarizare cu cei care erau de mai mult timp", a mai spus Vasilescu.
"Se creste gradual, dar cea mai mare crestere este la salariile pana in 4.000 de lei. Este o crestere progresiva, dar care sa nu deranjeze, cu 100 de lei in plus pentru fiecare gradatie. Oblicatoriu ca legea sa fie adoptata pana la 1 iulie."
"Salariul presedintelui va fi in jur de sase salarii medii. Ceilalti bugetari pornesc de la salariul minim, dar li se adauga sporurile, pe cand la cei care au indemnizatii nu exista niciun fel de spor, nici macar de vechime", a mai spus ministrul.
Prima grila facuta publica cu noile salarii ale politistilor si militarilor prevede, asadar, o majorare pentru gradul de soldat si fruntas din MApN de 267%, in timp ce la MAI, cresterea cea mai mare va fi la functia de plutonier major, de 126%. Iar seful statului major general, seful departamentului ordine si siguranta publica, directorul SRI sau SIE ar urma sa aiba un venit de 10.254 de lei in 2021.
Chiar daca liderii de sindicat sunt sceptici in ceea ce priveste aceasta lege a salarizarii, Lia Olguta Vasilescu da garantii ca proiectul va intra in vigoare de la 1 iulie 2017 si ca se incadreaza in bugetul de 32 de miliarde de lei.
Pe acelasi subiect: