Romanii au o parere proasta despre economia nationala, 85%, dar sunt optimisti in privinta UE
Romanii au o parere proasta despre starea economiei nationale (85%), in schimb sunt optimisti in legatura cu viitorul Uniunii Europene (75%), chiar daca 57% apreciaza ca vocea lor nu conteaza in spatiul comunitar, potrivit unui Eurobarometru publicat vineri.
Numarul cetatenilor care considera ca parerea lor conteaza in UE a crescut de la 29% in noiembrie 2013 la 42%, acesta fiind cel mai inalt nivel atins de cand a fost pusa pentru prima data aceasta intrebare in cadrul Eurobarometrului, in urma cu 10 ani, conform primului sondaj de opinie desfasurat la nivelul UE dupa alegerile pentru Parlamentul European din mai.
In Romania, 35% din respondenti au declarat ca vocea lor conteaza in UE, in timp ce 57% considera ca nu, iar 8% nu stiu.
In schimb, 75% dintre romanii chestionati s-au aratat optimisti in ceea ce priveste viitorul Uniunii Europene, fiind devansati doar de maltezi - 77%, in timp ce grecii, 56%, portughezii, 48%, si 47% dintre francezi si-au exprimat pesimismul fata de viitorul UE.
Romanii sunt preocupati de situatia economica din tara (26%), de somaj (22%) si de cresterea preturilor (18%).
85% au o parere proasta despre starea economiei nationale (locul 11 in UE).
Pe de alta parte, 63% din respondentii din Romania ar dori o uniune economica si monetara, 26% se opun, iar 11% nu stiu.
In ceea ce priveste criza, 51% din romani considera ca impactul crizei asupra locurilor de munca a atins nivelul maxim, in timp ce 44% cred ca ce este mai rau abia urmeaza sa se intample.
62% sunt multumiti cu standardul de viata din Romania (locul 21 in UE), cei mai multumiti fiind locuitorii din Suedia (97%), Danemarca (96%) si Olanda (94%), iar cei mai nemultumiti bulgarii (65%), ungurii si grecii (55%).
La intrebarea "daca se simt europeni", 61% din romani au raspuns pozitiv (locul 20) si 38%, negativ.
Cei mai europeni se simt maltezii (87%), luxemburghezii (85%) si finlandezii (79%), la polul opus fiind bulgarii (46%), italienii (47%) si grecii (49%).
In privinta cunoasterii drepturilor in calitate de cetateni europeni, romanii se plaseaza pe locul 23, 56% precizand ca nu stiu ce drepturi au. Cei mai neinformatii sunt italienii, francezii si bulgarii, iar cei mai informati s-au declarat finlandezii, luxemburghezii si estonienii.
Sondajul a fost realizat prin intermediul unor interviuri fata in fata, desfasurate in perioada 31 mai – 14 iunie. In total, au fost intervievate 32.689 de persoane din toate statele membre ale UE si din tarile candidate.