Drob romanesc, cu usturoi chinezesc! Verdeturile noastre, cu 20% mai scumpe ca in 2009
Este greu sa mai pregatesti o masa de Paste doar cu produse autohtone! Asta au aflat multi romani care au stat mai mult prin bucatarie in aceste zile. Anual, peste 130.000 de tone de ceapa, usturoi, praz si alte legume de sezon ajung din China, Turcia, Siria si Europa.
Verdeturile noastre se vestejesc pe tarabe, sunt putine si cu 20% mai scumpe decat anul trecut. Agricultorii ne-au spus ca gerul le-a umflat bine factura la gaz si curent. In iarna au dat si 100.000 de lei pe luna ca sa poata incalzi o sera.
Drobul este plin cu verdeturi din alte tari. "Orasenii vad ridichile italienilor mai frumoase si mai spalate", spun producatorii nostri. In anul 2010, fermierii privesc cu jind la tehnologia italienilor: ridichile lor sunt lucioase, netede si gata ambalate. Ale noastre sunt carnoase si aromate, dar cam... ciupite.
In hipermarketuri, piete si en gros-uri, "marele alb chinezesc" l-a dat jos de pe tarabe pe usturoiul romanesc asezat pe funie, care se curata greu, dar cade mult mai usor la stomac si nu e sec.
Pacat ca doar o mana de cultivatori din Ilfov si Telorman mai trudesc sa semene usturoi romanesc.
Agricultorii spun cinstit ca nu au bani sa stropeasca usturoiul, ceapa verde si ridichile. Noroc ca din cauza frigului iarna asta i-au ocolit daunatorii. Chinezii, in schimb, ii maresc termenul de valabilitate prin metode nu tocmai naturale, spun specialistii.
Toate ca toate, pana si legumele "romanesti" din pietele noastre sunt din import. Anul trecut, cu greu am reusit sa producem 317.000 de tone de morcovi, patrunjel si pastarnac pe pamant romanesc.
In schimb, suntem campioni la import: 135.000 de tone de ceapa, usturoi, praz, rosii, varza si morcovi, cumparate din Turcia, Siria, China si Europa.