Privind inspre Romania, putem observa o situatie cel putin surprinzatoare, cat timp doar unul din trei romani si-ar dona organele, iar 17% dintre subiecti raspund cu “nu stiu” la intrebarea “din ce motiv nu doriti sa va puneti la dispozitie organele pentru transplant”.

Un alt raspuns dat de concetatenii nostri face trimitere la cele sfinte, iar ponderea celor ce refuza sa doneze din motive religioase este de 17%, cea mai mare pe ansamblul UE.

Intr-o discutie cu Business Magazin, sociologul Mircea Kivu sustine ca educarea oamenilor in legatura cu transplantul de organe a inceput in Europa Occidentala in urma cu 30 de ani, in timp ce, la noi, exista nenumarate semne de intrebare legate de conditiile in care se face. Sau, mai precis, e vorba de o lipsa de informare, pe de-o parte, dar si de un grad scazut de solidaritate fata de cei din jur.

Transplantul e un caz extrem, dar nu vorbim de solidaritate nici macar in situatii simple, cum ar fi protestele sindicale.” Potrivit sociologului, spiritul de solidaritate e mai redus in randul romanilor pentru simplul fapt ca dupa zeci de ani de comunism in care s-a indus o falsa imagine a solidaritatii s-a ajuns brusc in extrema cealalta, cand “nimanui nu-i mai pasa de nimeni”.

Kivu constata si absenta unui punct de vedere ferm al Bisericii Ortodoxe Romane, care a sugerat ca nu ar fi tocmai in favoarea acestor transplanturi. Iar in lipsa unei reactii ferme a inaltilor prelati, apartinatorii pacientului aflat la limita supravietuirii refuza recoltarea organelor sale, din motive religioase.

Cititi mai multe despre donarea de organe pe www.businessmagazin.ro!