Deputatii au modificat Codul Fiscal. Pensiile au fost scutite de la plata CASS si a impozitului de 16%, pentru cele sub 2.000 lei
Parlament
Camera Deputatilor a adoptat joi, in sesiune extraordinara, cu 207 voturi “pentru” si 29 de voturi “impotriva”, proiectul de lege prin care se elimina plata CASS pentru toate pensiile, precum si a impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei.
Comisia de buget a Camerei Deputatilor a aprobat, miercuri, raportul asupra proiectului de lege prin care se elimina plata CASS pentru pensii, precum si a impozitului pe venit, fiind adoptat un amendament al PSD prin care doar pensiile sub 2.000 de lei beneficiaza de aceasta prevedere.
Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat, joi, ca partidul pe care il conduce va propune un amendament la legea care prevede scutirea de impozit a pensiilor sub 2.000 de lei, astfel incat toate pensiile din Romania sa fie scutite de impozit.
Proiectul discutat de deputati in sesiune extraordinara este cel initiat de fostul senator ALDE Cristiana Anghel si sustinut de alti 50 de parlamentari ALDE, PNL, PSD si neafiliati, prin care este eliminata plata impozitului de 16% pe venit pentru toate pensiile, precum si a contributiei CASS, care va fi asigurata astfel de la bugetul de stat, si nu de contribuabil.
Guvenul Ciolos nu a sustinut propunerea legislativa, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane de lei pentru anul 2017.
Acest proiect, adoptat in legislatura trecuta de Senat, prevedea neimpozitarea tuturor pensiilor si scutirea pensionarilor de la plata contributiei asigurarilor sociale de sanatate.
Presedintele comisiei, Viorel Stefan, a propus amendarea proiectului in sensul ca doar pensiile sub 2.000 de lei sa fie neimpozitate, amendament adoptat cu 14 voturi "pentru", cele ale PSD, si opt impotriva, ale Opozitiei.
Reprezentantii PNL au sustinut varianta initiala a proiectului privind neimpozitarea tuturor pensiilor, in timp ce UDMR a propus ca doar pensiile speciale peste 2.000 de lei sa fie impozitate, iar restul sa fie neimpozitate, fara stabilirea unui plafon. Amendamentele PNL si UDMR au fost respinse.
Potrivit lui Viorel Stefan, inainte de aplicarea acestor masuri, obligatia de transfer de la bugetul de stat catre Casa de Sanatate era "undeva la 600 - 650 milioane de euro", iar dupa implementarea masurilor, impactul va creste "cu inca vreo 300 milioane de euro".
Pe acelasi subiect: