De unde provin alimentele si bauturile alcoolice consumate de romani
O treime din alimentele si bauturile alcoolice consumate de romani sunt din productia proprie iar doua treimi provin din comert, cel mai mare autoconsum inregistrandu-se la oua, unde populatia cumpara mai putin de jumatate din cantitatea totala consumata.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), pentru trimestrul al treilea, un roman a consumat in medie 13,12 oua pe luna, din care numai 5,63 de oua au fost cumparate, ceea ce inseamna ca in medie, 7,5 oua au provenit din productia proprie, respectiv 57% din total.
Pe locul secund ca pondere a autoconsumului se situeaza legumele, respectiv 35,12% din cantitatea medie consumata. Din 9,31 kilograme de legume consumate lunar de o persoana, aproape 3,3 kilograme sunt produse in gospodarii pentru consum propriu.
Romanii consuma in medie 6,13 litri de lapte pe luna, din care doar 4,07 litri sunt cumparati, iar 2,06 litri provin din gospodarie, ceea ce inseamna un autoconsum de 33,6% din total.
Ponderi importante se regasesc si in cazul fructelor, cu 33,52%, si a bauturilor alcoolice, unde cantitatea produsa pentru consum propriu acopera 33,3% din total.
Astfel, un roman consuma lunar putin peste 2 litri de bauturi alcoolice, din care 0,7 litri sunt din productie proprie.
Autoconsum ridicat se mai inregistreaza la cartofi, cu 31,2% (1,03 kg dintr-un total de 3,3 kg medie lunara), si la branza si smantana, cu 30,6%.
Datele privind consumul de carne si preparate din carne releva ca doar o patrime provine din productia proprie, dar ponderea mai scazuta este explicabila prin faptul ca preparatele din carne sunt in general rezultatul unei procesari industriale.
Ponderi mai reduse ale autoconsumului sunt la paine, unde 90% din cantitate provine din comert, ciocolata si produsele zaharoase (83% din comert), precum si apa minerala si bauturile nealcoolice (87% din comert).
Mai multe despre:
#obiceiuri de consum#consum de alimente#consum de bauturi alcoolice#statistica INS
Pe acelasi subiect: