Danemarca, tara cu cei mai fericiti locuitori. Unde se afla Romania in clasamentul mondial al fericirii
Romania este pe locul 71 in clasamentul celor mai fericite state din lume. Raportul facut de Organizatia Natiunilor Unite pune pe primele locuri Danemarca, Elvetia si tarile nordice.
Noi suntem abia la jumatatea clasamentului, dar mult mai sus fata de unde eram in urma cu 4 ani. Psihologii spun ca fericirea fiecaruia dintre noi depinde de lucruri simple, traite intens, dar fericirea unei tari are legatura cu nivelul de trai si cu increderea in stat.
In topul fericirii pe primul loc este Danemarca - tara unde sunt cei mai fericiti oameni din lume, se pare - tara lor a iesit pentru al treilea an la rand in varful clasamentului. Pe doi - Elvetia - care tot creste, a ajuns aici de pe locul 4. E urmata de Islanda si tarile scandinave. Mult inaintea noastra este insa Trinidad Tobago, iar pe locul 71, pe la jumatatea clasamentului cu 157 de state apare si Romania. Ungaria e chiar mai jos, la 20 de locuri diferenta.
Ce au luat in calcul specialistii cand au masurat "fericirea" Romaniei? La punctajul acesta obtinut de tara a contribuit PIB-ul pe cap de locuitor, in crestere. Apoi sustinerea sociala din partea statului si speranta de viata la nastere, completata cu libertatea de a lua decizii, generozitatea si cel mai mult perceptia coruptiei. Asa arata tabloul romanesc al fericirii, conturat dupa un sondaj facut pe 1000 de oameni.
Psihologii ne impart in doua categorii mari. Pragmaticii - care sunt fericiti daca au bani, statut sau imagine.
"Putem sa ne dam seama despre o socientate, cat de fericita este, in functie de cat de zambitori sunt oamenii. Majoritatea o raporteaza la nivelul de trai, o situeaza in exterior, la imaginea pe care o au in societate, la componenta materiala a vietii adica. Calatorii, o casa, o masina", spune Viorica Stoian, psihoterapeut.
Mai putini ca numar sunt visatorii, care se bucura din lucruri marunte, dar profunde. "Sunt oameni care ajung la fericire profunda ducand o viata simpla. Sunt multumiti si au incredere in ei insisi, in ceea ce sunt si sunt liberi sa indrazneasca si sa fie originali", explica Viorica Stoian, psihoterapeut.
Mai multe despre:
#fericire#Danemarca
Pe acelasi subiect: