Curtea de Apel Bucuresti judeca, azi, recursurile lui Sorin Ovidiu Vintu si celorlalti suspecti din dosarul Petromservice
Tribunalul Bucuresti a dispus, in 8 noiembrie, arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca (prim-vicepresedintele CNSLR-Fratia si membru al Comitetului Economic si Social European), Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Gheorghe Supeala (fost director general al Petromservice), Zizi Anagnastopol (fost director financiar al Petromservice), Octavian Turcan, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca si Daniela Lacramioara Brasoveanu, acuzati de delapidare, spalare de bani si, respectiv, complicitate la delapidare in cazul societatii Petromservice.
Hotararea instantei a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, care va lua luni in discutie contestatiile celor zece arestati din dosarul Petromservice.
In acest dosar este cercetat si Rino Graziano Raicovich, in cazul lui procurorii luand masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara.
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat, vineri, ca cercetarile in cazul privind fraudarea Petromservice vor fi extinse la toate societatile si persoanele fizice care au primit bani de la firmele suspectate a fi implicate in spalarea de bani.
Procurorii au stabilit, pe baza probelor administrate, ca persoanele acuzate in acest dosar au falimentat controlat Petromservice, producand prejudicierea societatii cu 83.163.165 de euro.
De asemenea, 72.000 de membri ai Asociatiei Salariatilor, in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele din cauza activitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor. Falimentarea controlata a Petromservice a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu aproximativ 98 de milioane de euro.
Anchetatorii au stabilit ca prejudiciul s-a produs prin cumpararea, cu banii Petromservice, a unor actiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, apartinand unor societati comerciale si transferarea frauduloasa si controlata a banilor obtinuti pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.
Astfel, potrivit procurorilor Parchetului instantei supreme, sume din patrimoniul Petromservice au fost transferate, prin operatiuni succesive derulate prin 22 de companii offshore controlate, in conturile personale sau ale unor societati inregistrate in strainatate si in Romania, in special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) si SC GM Invest SA (1.300.000 euro).
Suma de 14,2 milioane de euro a ajuns in contul Realitatea Media prin trei operatiuni, in 2007, 2008 si 2009, cand de la Petromservice au fost virate sume de bani prin conturile mai multor companii offshore, noteaza procurorii.
Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile - aproximativ 46 de terenuri intravilane si extravilane, cinci apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurante, alte spatii comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare - pentru recuperarea prejudiciului.
Probele obtinute in urma comisiei rogatorii internationale solicitate in dosarul fraudarii Petromservice arata ca cele 22 de companii offshore prin intermediul carora s-au realizat achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului companiei sunt controlate de Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan.
Dintre cele 22 de companii offshore, 13 il au ca beneficiar real pe omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, trei pe Sorin Ovidiu Vintu, cei doi fiind beneficiari reali si la o alta companie offshore. Alte doua companii, una infiintata in 2003 si alta in 2006, il au ca beneficiar real pe Liviu Luca.
In motivarea deciziei de arestare peventiva a celor zece, judecatorul de la Tribunalul Bucuresti arata ca sumele platite de compania Petromservice au fost transferate prin operatiuni succesive, prin conturile bancare ale mai multor companii offshore controlate de Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, iar in cele din urma au ajuns fie in contul personal al lui Vintu (4.168.000 euro), fie al unor societati inregistrate in Cipru si in Romania pe care acesta le controla.
Potrivit magistratului, banii au fost transferati prin operatiuni de tip "carusel", in cadrul carora aceleasi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenta unor tranzactii distincte. In unele situatii, aceeasi suma a fost transferata de cinci ori prin conturile acelorasi societati in decurs de o luna, pentru a crea impresia ca s-au efectuat cinci plati diferite.
Judecatorul a notat ca se impunea luarea deciziei de arestare preventiva, in conditiile in care Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan, Gheorghe Supeala, Zizi Anagnastopol si Sorin Mihai au mai savarsit si alte infractiuni. Magistratul a precizat ca, in 22 iunie, Sorin Mihai, Gheorghe Supeala si Zizi Anagnastopol au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT pentru delapidarea patrimoniului societatii Petromservice cu aproximativ 6,5 milioane de euro prin achizitia de servicii fictive. De asemenea, in 19 septembrie, Gheorghe Supeala si Zizi Anagnastopol au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului instantei supreme intr-un dosar in care sunt acuzati de delapidarea patrimoniului Petromservice cu aproximativ opt milioane de euro.
In cazul lui Sorin Ovidiu Vintu, judecatorul a aratat ca a fost trimis in judecata in dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa - condamnat definitiv in dosarul prabusirii Fondului National de Investitii - precum si in cauza privind santajul asupra lui Sebastian Ghita.
Mai mult, judecatorul a aratat in motivare ca lasarea in libertate a lui Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan le-ar permite schimbarea directorilor, a actionarilor, ori inchiderea conturilor bancare, ceea ce ar ingreuna obtinerea informatiilor privind beneficiarii reali si le-ar permite devalizarea Petromservice dupa demararea procedurii insolventei.
Magistratul precizeaza ca, potrivit informatiilor comunicate de autoritatile cipriote, in cursul anului 2010, dupa ce impotriva inculpatilor au fost luate masuri procesuale in alte dosare penale, actionarii si directorii nominali de la 14 dintre companiile offshore implicate in savarsirea faptelor au fost schimbati, iar sumele aflate in conturi au fost transferate, "acte de natura sa ingreuneze aflarea adevarului".
Potrivit magistratului, cercetarea in stare de liberatate a inculpatilor reprezinta pericol social concret pentru ordinea publica, avand in vedere rezonanta faptelor si sentimentul de insecuritate creat in randul colectivitatii.