Cu cat traim mai bine, cu atat facem mai rau planetei. Cum distrugem Pamantul consumand apa sau mancand carne si alimente orientale
Cei care vor sa salveze planeta trebuie, in primul rand, sa analizeze factorii care duc la distrugerea ei. Mai ales ca nu doar problemele la scara larga reprezinta o amenintare serioasa, ci fiecare persoana are o contributie si un impact ecologic importante.
Potrivit Bloomberg, cele mai mari forte care actioneaza impotriva degradarii planetare sunt eficientizarea si inovatia.
China, India si Brazilia sunt toate trei mari consumatoare de energie si resurse, insa americanii sunt responsabili de producerea a 17 tone de dioxid de carbon anual, pe cap de locuitor, de consumul a 1.500 de metri cubi de apa si de producerea a 725 kilograme de gunoi.
Emisiile de dioxid de carbon se ridica si se raspandesc rapid in atmosfera, ceea ce contribuie la poluarea globala. Acest lucru se intampla si mai rapid cand combustibilul este tranformat direct la un nivel superior in aer, cum se intampla in cazul avioanelor si al altor aparate de zbor. De altfel, intre 2 si 2,5% dintre emisiile de CO2 provin de pe urma traficului aerian, in timp ce pasagerii care aleg aceasta cale de a calatori sunt de 2,5 ori mai multi decat in 1990.
Tot la capitolul emisii de dioxid de carbon, trebuie precizat ca America este singura tara din lume in care o persoana consuma, in medie, peste 4,5 litri de benzina pe zi, din cauza ca majoritatea americanilor aleg sa calatoareasca singuri si folosesc masini mari.
Consumul de carne grabeste si el degradarea naturii, din cauza nutrientilor folositi la hrana animalelor. La randul lor, abatoarele elibereaza milioane de tone de deseuri in canalele de apa, in timp ce aproximativ 20% din carnea procesata in SUA ajunge la gunoi.
Nici la capitolul peste nu stam mai bine, rezervele de ton, in special cel rosu, fiind pe sfarsite. Cei care au o pasiune pentru sushi ar trebui sa stie ca majoritatea pestilor capturati sunt in stadii mici de dezvoltare si nu au apucat inca sa se reproduca.
Orasele din zonele desertice au nevoie de cantitati importante de apa, pentru alimentarea populatiei. In Las Vegas, de exemplu, locuitorii sunt incurajati sa planteze in jurul casei vegetatie adecvata climei, care sa nu aiba nevoie de prea multe resurse de apa. In urma acestei masuri si nu numai, consumul de apa din oras s-a redus cu 136 miliarde de litri de apa intre 2002 si 2011, o perioada in care populatia Las Vegasului a crescut cu aproximativ jumatate de milion de persoane.
Si tot americanii, desi au produs in 2010 cu 21% mai mult gunoi decat in 1980, recicleaza mai mult. Doar 54% dintre deseuri au ramas nefolosite in 2010, comparativ cu 89%, la cat se renunta in 1980.
Inalzirea sau racirea locuintei, prin centrale termice si aparate de aer conditionat reprezinta, de asemenea, o mare sursa de consum energetic. Ca surse termice, este de preferat folosirea gazului de sist sau a celui natural, din cauza emisiilor reduse, comparativ cu cele generate de arderea carbunilor. Desigur, cea mai buna alternativa, din categoria “verde”, ramane panoul solar.
Chiar si faptul ca ne rasfatam cu mancarurile specifice altor tari afecteaza mediul. Branzeturile frantuzesti, orezul thailandez, cafeaua din Kenya, ciocolata de pe Coasta de Fildes, kiwi din Noua Zeelanda si vinul sud african, toate necesita modalitati rapide de transport, din cauza caracterului lor perisabil, ceea ce inseamna un consum mai mare de carburant si mai multe noxe.
In plus, folosirea uleiului de palmier in industria alimentara, cosmetica si chiar sub forma de combustibil a dus la distrugerea padurilor tropicale, a biodiversitatii si risipirea populatiilor din zona. Nestle, Unilever, P&G si Johnson & Johnson sunt printre marile companii care aleg sa foloseasca numai ulei de palmier, contribuind la acesti factori de risc.
Pe acelasi subiect: