Angajati mai scumpi. Costul orar al fortei de munca, rata de crestere de 7,28%, in T3
Costul orar al fortei de munca, in functie de numarul zilelor lucratoare, a inregistrat, in trimestrul III din 2015, o rata de crestere de 7,28%, in comparatie cu perioada similara din anul anterior. Cele mai mari valori au fost in domeniul altor activitati de servicii, respectiv in sectorul invatamant, anunta INS.
La nivel comparativ T3 din 2015 - T2 din 2015, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cel mai mult in invatamant (16,65%), ca urmare a diminuarii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent datorita vacantei scolare (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al III-lea al fiecarui an), administratie publica (5,74%) si activitati de spectacole, culturale si recreative (5,61%).
Scaderi semnificative ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in intermedieri financiare si asigurari (-6,53%), industria extractiva (-3,11%) si tranzactii imobiliare (-2,29%).
De asemenea, in T3 2015, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,84%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 1,80%.
Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 1,81%, respectiv 1,77%.
In ceea ce priveste costul orar al fortei de munca, in functie de numarul zilelor lucratoare, inregistrat la nivelul T3 fata de aceeasi perioada din 2014, datele INS arata ca acesta a inregistrat o rata de crestere de 7,28%, transmite Agerpres.
In principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in: alte activitati de servicii (14,59%), invatamant (12,65%) si activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (11,27%).
Scaderea costului orar al fortei de munca s-a inregistrat doar in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-1,34%).
Pe de alta parte, cresterile costului orar al fortei de munca din activitatile sectorului bugetar au fost influentate, in principal, de aplicarea prevederilor legale in domeniu.
Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 7,29%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 7,30%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat o crestere de 7,25% pentru ambele forme.