Directiile de taxe si impozite din toata tara, in razboi cu rau-platnicii. In ce conditii se blocheaza conturile
Cei care stiu ca au datorii la stat pentru case, terenuri si masini ar trebui sa le stinga repede, altfel risca sa li se blocheze conturile. Pentru inceput sunt vizati romanii cu intarzieri mai mari de un an, insa nu scapa nici cei care au depasit termenul de plata cu cateva luni. Deja zeci de mii de persoane au primit somatii.
Maria Proca are 75 de ani si isi intretine cei sapte nepoti dintr-o pensie de 900 de lei. Nu si-a mai platit impozitele de patru ani, asa ca s-a trezit cu o somatie ferma de la Directia de Taxe si Impozite Iasi. Speriata, a mers la primarie si a aflat ca de acum incolo va da in fiecare luna cate 50 de lei pana cand isi achita darile.
Astfel de probleme sunt si la Bucuresti. La sectorul 4, de pilda, aproape jumatate dintre contribuabili au restante la taxe. Odata primita, somatia te obliga ca in termen de 15 zile sa-ti platesti datoria, altfel incepe procedura de blocare imediata a conturilor. Acelasi regim se aplica atat pentru cei care au datorii noi, cat si pentru cei cu datorii istorice.
Si cei de la sectorul 3 lucreaza de zor. Numai ca aici inspectorii au inceput cu firmele: aproape 10.000 de persoane juridice au fost deja avertizate. Urmeaza cetatenii.
Autoritatile locale isi pot recupera banii prin mai multe modalitati. Fie toti odata, in cazul in care venitul este mai mare decat datorie, fie esalonat. Daca insa extragerea lunara a sumelor din cont inseamna o datorie stinsa in mult prea multi ani, se poate recurge si la sechestrul pe bunuri.
Ies din discutie asistatii sociali. Primariile nu le pot pune popriri pe conturi, insa cazurile ajung pe masa Ministerului Muncii.
De la 1 aprilie, peste 10.600 de persoane au ramas fara venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei sau indemnizatia de crestere a copilului pentru ca avea datorii catre stat.