Constructorii vor introducerea obligatorie a unui "certificat de capabilitate", la licitatii
Firmele din constructii solicita Guvernului introducerea obligatorie a unui certificat de capabilitate tehnico-economica in documentele de licitatie, pentru eliminarea firmelor sustinute de "personaje politice, care nu au competente necesare, dar care castiga lucrari pe care nu le executa".
Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, Laurentiu Plosceanu, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, ca in ultimii ani concurenta din Romania in domeniul constructiilor nu a fost una reala, pentru ca cele mai multe proiecte la licitatii nu au fost castigate prin oferte competitive, "ci prin alocari politice", transmite Mediafax.
"Ceea ce incercam noi sa facem, impreuna cu alte organizatii profesionale si patronale, este o reglementare clara in legislatia din Romania, care sa spuna ca in documentatia de licitatie trebuie depus un certificat de capabilitate tehnico-economica a competentelor companiilor de constructii. Cu alte cuvinte, firmele de constructii care stiu sa execute lucrari de infrastructura sau edilitare sa mearga sa realizeze astfel de proiecte in anumite componente valorice. Pentru a filtra prezenta si a avea companii de calitate pe aceste proiecte, sa eliminam pe cat se poate prezenta acelor companii sustinute de personaje politice care nu au competentele necesare, dar care castiga intr-una lucrari pe care nu le executa, dar marcheaza un comision si pe care le dau spre executie profesionistilor care lucreaza pe niste preturi care nu aduc niciun fel de profit. In Ordonanta nr. 34 se prevede acest certificat care nu este, insa, obligatoriu. Cerem Guvernului ca in Legea Calitatii, care este in procedura de actualizare, sa se prevada obligativitatea prezentarii acestui certificat de capabilitate", a spus Plosceanu.
Potrivit acestuia, certificatul care se elibereaza atesta competentele pe anumite categorii de lucrari si, in functie de palmaresul lucrarilor finalizate de catre o firma, se stabileste si un plafon valoric pana la care aceasta ar putea castiga prin licitatie lucrari din bani publici.
"Antreprenorii seriosi isi certifica aceste competente care sunt valabile trei ani. Exista o prezenta nepermis de mare a amprentei politice in alocarea lucrarilor publice, ori aici trebuie sa intervenim cu filtre legislative care sa corecteze si sa imbunatateasca o competitie care trebuie sa fie corecta", a spus Plosceanu.
Firmele din constructii au elaborat si un proiect de HG care prevede acordarea certificatului de capabilitate de catre "o entitate", din care sa nu faca parte reprezentanti ai statului, care sunt susceptibili de coruptie, astfel incat doar firmele care au capacitati tehnice si umane si palmares relevant pot sa execute anumite categorii de lucrari.
Plosceanu a avertizat ca sectorul de constructii din Romania risca sa fie "sacrificat" pentru ca statul roman nu intelege sa isi onoreze datoriile pentru lucrari executate si intarzie foarte mult plata acestora.
"Sunt lucrari edilitare sau de infrastructura incepute in campaniile electorale pentru care constructorii nu isi primesc banii. Trebuie mai multa fermitate, mai mult curaj din partea Guvernului, ca sa deblocheze aceasta situatie, pentru ca ar avea de castigat dintr-un sector de constructii care lucreaza corect. Daca Guvernul va bloca in continuare, sectorul de constructii risca sa nu mai poata contribui pe finantarile comunitare 2014-2020, ceea ce s-ar putea ca pentru politicieni sa nu fie neaparat o problema, dar va fi una mare pentru ca vor veni sa lucreze antreprenori din Europa cu preturi duble fata de cele de acum. Trebuie sa ne intrebam ce facem cu firmele de constructii din Romania, cu oamenii lor", a spus Plosceanu. In acest sens, presedintele ARACO a mentionat ca se impune plata cu celeritate de catre companiile cu capital de stat si de catre autoritați locale si centrale a creanțelor catre firmele din sectorul constructiilor aferente perioadei 2009-2012.