Consilierul primarului Sorin Oprescu, arestat pentru 30 de zile. O retea de supermarketuri apare in acest nou scandal de coruptie
UPDATE: Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au admis joi propunerea Directiei Nationale Anticoruptie de arestare preventiva pentru 30 de zile a lui Solomon Wigler, consilier personal al primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Decizia instantei nu este definitiva.
Consilierul personal al primarului general al capitalei Sorin Oprescu a fost retinut miercuri seara de procurori, pentru trafic de influenta. Solomon Wigler fost prins in flagrant, in timp ce primea 25.000 de euro, spun anchetatorii, ca sa intervina in cazul eliberarii unor autorizatii.
Edilul Capitalei, Sorin Oprescu, l-a suspendat din functie pe Solomon Wigler
"Primaria Municipiului Bucuresti a pus si pune la dispozitia organelor de cercetare toate informatiile, documentele si inscrisurile solicitate de catre acestea", anunta PMB, potrivit Agerpres.
DNA sustine ca Solomon Wigler, in calitate de consilier personal al primarului Capitalei, a primit, in mai multe transe, 204.000 euro de la un om de afaceri, pentru a interveni in vederea initierii si votarii unor proiecte de hotarari:
"In perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, in calitate de consilier personal al primarului municipiului Bucuresti, a pretins in mai multe randuri suma totala de 230.000 euro si a primit in mai multe transe suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denuntator) pentru a interveni pe langa functionari din aparatul administrativ al primarului general al municipiului Bucuresti si consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, lasand sa se creada ca are influenta asupra acestora in vederea initierii si votarii unor proiecte de hotarari".
DNA precizeaza ca aceste hotarari vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificarii a trei supermarketuri pe raza municipiului Bucuresti si acceptarea unei donatii de catre Primaria Capitalei.
"Concret, inculpatul a primit suma totala de 150.000 euro, in patru transe, respectiv inainte si dupa votarea hotararilor respective. In acelasi scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a intalnit cu Solomon Wigler in biroul acestuia din urma, aflat in sediul Primariei municipiului Bucuresti, ocazie cu care acesta din urma l-a asigurat pe martorul denuntator ca, in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti din ziua respectiva, au fost aprobate atat proiectul de hotarare privind acceptarea donatiei aferenta unuia dintre proiecte, cat si PUZ-ul pentru unul dintre supermarketuri", sustin procurorii.
Solomon Wigler a convenit cu denuntatorul ca miercuri sa-i remita 25.000 euro, urmand ca diferenta pana la 51.000 euro sa o aduca in saptamana 8-12 iunie.
"Anterior, in acelasi scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, 4.000 euro de la acelasi om de afaceri. Intr-un context separat, in 14 noiembrie 2013, Solomon Wigler a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe langa primarul general al municipiului Bucuresti, pe langa care a lasat sa creada ca are influenta, in vederea eliberarii unei autorizatii de construire necesare unei solutii de trafic (sens giratoriu), pentru doua supermarket-uri", au mai retinut anchetatorii.
In ceea ce priveste obtinerea autorizatiei de constructie a unui sens giratoriu pentru un supermarket, situat la intersectia a doua bulevarde, sustin procurorii, omului de afaceri i s-a pretins in prima faza de catre Solomon Wigler o suma de bani neprecizata care urma a fi remisa in mod camuflat, sub forma contravalorii unui contract de executie a lucrarii pentru realizarea sensului giratoriu.
Conform referatului, el a indicat SC Eurotrading Construct 98 SRL drept societatea prin intermediul careia urma a fi remisa suma de bani, punandu-l in legatura la 11 decembrie 2012 pe omul de afaceri cu un angajat al acestei firme, un inginer. In document se arata ca, astfel, a fost incheiat cu SC Eurotrading Construct 98 SRL contractul de executie lucrari in valoare de 350.000 euro, contract ce avea drept obiect inclusiv obtinerea autorizatiei de construire, fiind achitata acestei societati 30% din valoarea contractului.
Procurorii au retinut ca, intrucat pana in luna septembrie 2013 firma nu a obtinut autorizatia de construire si nici nu a edificat constructia, omul de afaceri l-a contactat pe Wigler, care a pretins in plus suma de 25.000 euro.
Ulterior, el ar fi precizat ca nu se poate obtine in mod legal o autorizatie de genul acela si ca va interveni pe langa primarul Oprescu pentru obtinerea unei autorizatii speciale, context in care a pretins inca o data 25.000 euro.
La 25 octombrie 2013 a fost eliberata de catre Primaria Municipiului Bucuresti autorizatia de construire numarul 348, ce poarta semnatura primarului Sorin Oprescu, se mai spune in document.
Ulterior semnarii procesului-verbal de receptie a lucrarii, la 14 noiembrie 2013, omul de afaceri a remis personal lui Wigler 25.000 euro in biroul acestuia de la etajul 14 al cladirii Primariei Municipiului Bucuresti.