Ministerul Finantelor s-a apucat sa calculeze cat ar costa daca ar reduce TVA pentru toata apa potabila: cam cat 60 km de autostrada. Imposibil de pus in practica
Codul fiscal a ajuns in Parlament si a trecut la faza "pe amendamente". Unii senatori vor ca firmele sa primeasca doar un avertisment prima data cand sunt gasite cu nereguli, nu si amenda. Altii cer noi deduceri fiscale pentru pensionari sau parintii copiilor cu handicap. Intre timp, Ministerul Finantelor s-a apucat sa calculeze cat ar costa daca ar reduce la 9% si TVA-ul pentru apa de la robinet : 1,8 miliarde de lei.
PSD discuta luni despre TVA de 9% pentru apa de la robinet in limita a 5 metri cubi de persoana. 24 de ore mai tarziu oficialii Ministerului Finantelor si-au dat seama ca o asemenea diferentiere este imposibil de pus in practica.
Eugen Teodorovic - ministrul Finantelor: "Diferentierea unui consum de apa nu se poate aplica, ci trebuie sa aplicam o cota unitara de TVA pentru tot consumul de apa potabila".
Doar ca reducerea TVA-ului pentru toata apa costa foarte mult, cam cat 60 de kilometri de autostrada.
Dan Manolescu - secretar de stat Ministerul Finantelor: Impactul era 1,83 de miliarde calculat la nivelul anului 2014.
Asadar nu se stie ce se va intampla cu pretul apei.
Senatorii au aprobat insa un amendament care le va permite pensionarilor sa redirectioneze 2% din impozitul pe pensii catre un ONG. Pana acum doar salariatii aveau acest drept.
Constantin Popa - senator UNPR: "Tocmai pentru a-si finanta asociatiile pe care le au, locul unde se intalnesc, beau o cafea, isi retraiesc aministirile. Mai ales militarii au foarte multe asociatii de pensionari si erau pe cale de disparitie".
Alt amendament aprobat ii va scuti pe parintii copiilor cu handicap de gradul I de plata impozitului pe masina, teren si casa. Unii senatori vor sa adauge si un amendament prin care firmele cu nereguli sa scape doar cu un avertisment, nu si cu amenda prima data cand sunt gasite cu nereglui.
Eugen Teodorovic, ministrul Finantelor: Sunt situatii unde se impune un avertisment, sunt situatii in care se impune si o amenda foarte mare. Nu poti sa aplici doar un avertisment.
Dupa ce va trece de Comisia de buget, Codul fiscal trebuie aprobat de Senat, apoi de Camera Deputatilor. Urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016.