"Introducem o interdictie de asigurare a locuintelor situate in cladirile expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare a cladirilor", a declarat ministrul Administratiei, Vasile Blaga.

"Au dreptate asiguratorii, aici nu mai e vorba de o probabilitate in cazul acestor cladiri, este vorba de o certitudine ca vor cadea si, atunci, indirect obligam si proprietarii sa se incadreze in programul aflat la Ministerul Dezvoltarii si in care in fiecare an facem o economie de 90% din sumele care se aloca", a continuat ministrul.
 
"Inlocuim termenul de 90 zile de la data adoptarii normelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu o data ce va fi comunicata prin ordin al presedintelui CSA, de la care persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale toate constructiile", a adaugat Blaga.

Potrivit ministrului, Executivul a stabilit totodata "si posibilitatea ca suma asigurata obligatoriu si prima obligatorie aferenta sa fie modificate anual prin ordin al presedintelui CSA, in baza unor criterii care se stabilesc prin acelasi ordin, iar criteriile care stau la baza modificarii sa vizeze suprafetele locuintei, costurile de inlocuire si rata. Acum este numai pe doua tipuri, constructie de caramida sau din alte materiale".

La randul sau, premierul Emil Boc a spus ca pentru proiectul de lege in cauza cere sa fie adoptata o procedura de urgenta in Parlament.

Conform Prefecturii Bucuresti, in cazul unui cutremur cu intensitatea mai mare de 7 grade Richter in Capitala pot fi distruse sau avariate circa 35.000 de constructii, in municipiu fiind identificate peste 5.000 de constructii cu grad de risc seismic ridicat, dintre care 392 cladiri multietajate sunt in clasa de risc seismic I, scrie Mediafax.

In ultimii 18 ani, la nivelul intregii tari au fost finalizate lucrari de consolidare la doar 14 cladiri, dintre care 12 in Bucuresti, pentru celelalte blocuri nefiind primite solicitari din partea proprietarilor.

Cladirile vulnerabile sunt amplasate in special in municipiul Bucuresti, in judetele aflate sub influenta zonei sesimologice din Vrancea, in Banat si zona Fagarasului.

Conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, gradul de cuprindere in asigurare a fondului locativ national se situeaza in jurul a 15%.

Fondul locativ national numara peste opt milioane de locuinte.

Teoretic, legea prin care toti suntem obligati sa ne asiguram locuintele ar urma sa intre in vigoare de la 1 iulie 2010.