Cea mai slaba crestere economica va fi cea inregistrata de Cehia (1,9%), potrivit analistilor Citi.

PIB-ul Poloniei ar urma sa urce cu cel putin 4%, cea mai buna performanta din regiune, urmata de Slovacia (3,4%) si Ungaria (2,7%).

Analiza Citi evalueaza impactul franarii activitatii economice din Germania asupra statelor emergente din Europa Centrala si de Est.

Citeste si: Economia Romaniei, sanse de crestere in 2011

Polonia si Romania ar fi cel mai putin afectate de acest fenomen, deoarece raportul exporturilor catre Germania la PIB este de numai 7-10%, fata de peste 20% in Cehia si Ungaria. In aceste conditii, impactul incetinirii activitatii economice din Germania asupra economiilor Romaniei si Poloniei va fi de numai 0,2-0,3%.

Si economistii JP Morgan mizeaza tot pe o crestere economica de 2% in 2011.

Pentru 2012, banca americana prognozeaza o crestere economica de 4%.
 
Exporturile sunt de asteptat sa continue cresterea , iar potentialul acestora pe termen lung ramane la cote mari avand in vedere ca produsele made in Romania isi vor pastra competitivitatea. Salariile si taxele aflate la nivel scazut fac aeficienta productia locala.
 
Dar sunt si multe puncte slabe, precum mediul institutional (birocratia) si infrastructura, care nu par a-si gasi rezolvarea prea curand.

Economia Romaniei a cazut cu 1,3% anul trecut, mai mult decat estimarile initiale

Institutul National de Statistica (INS) a revizuit in urcare cu 0,1 puncte procentuale, la 1,3%, contractia PIB de anul trecut, insa a mentinut la 0,1% proiectia de crestere economica din trimestrul patru, sustinuta in principal de agricultura.

Statistica anuntate initial ca economia Romaniei a scazut cu 1,2%.