Ciolos, despre cresterea salariilor cu 10%: Trebuie sa asteptam promulgarea. Deficitul bugetar sa nu depaseasca 3%
Premierul Dacian Ciolos a intentioneaza sa pastreze in buget masurile din Codul fiscal, dar, in masura in care va fi posibil, si cresterile salariale, aratand ca in privinta majorarii de 10% trebuie asteptata promulgarea, astfel incat deficitul bugetar sa nu depaseasca 3%.
"Asta intentionam sa pastram in buget: atat masurile din Codul Fiscal, care ni se par foarte importante pentru a redinamiza sectorul economic, suntem intr-o faza de crestere economica, una din cele mai importante din UE, si e important, ca si in aceasta perioada de tranzitie, sa spun - sectorul economic sa aiba incredere in cei care conduc Romania. Deci, de aceea, sunt foarte multe masuri care stiu ca sunt bune, sectorul economic le apreciaza, in Codul Fiscal, deci avem intentia sa le mentinem, sa le aplicam. La fel, cresterile salariale sunt necesare, in multe domenii. Dupa parerea mea, sunt necesare si cresterile salariale, dar si reforme in sectorul respectiv. Oricum, intentia noastra este, in masura in care va fi posibil, sa pastram aceste cresteri salariale, care au fost decise deja de Parlament si legile promulgate", a spus Dacian Ciolos, la Digi 24, transmite Agerpres.
Intrebat despre cresterile salariale pentru bugetari de 10% decise de Parlament, lege care inca nu a fost promulgata, Ciolos a precizat:
"Trebuie asteptata promulgarea. Oricum, in scenariile de calcul pe care o sa le facem, o sa luam si acest lucru in considerare, dar trebuie sa vedem ce se intampla cu finalizarea, sa spun asa, a procesului legislativ. Pe de alta parte, cresterile salariale in domeniul administratiei trebuie sa fie insotite la un moment dat si de o imbunatatire a calitatii actului administrativ, pentru ca aceste cresteri sa fie credibile".
El a spus ca deficitul bugetar poate fi impins pana la 3%, iar aceste cresteri salariale trebuie sa fie insotite si de un pachet de investitii.
"Cel mai mult ce putem noi face cu bugetul este sa impingem deficitul pana la 3% sau sub 3%, sa nu depaseasca 3%. Si asa riscam pe termen lung sa avem probleme de credibilitate, care risca sa afecteze investitiile in economia romaneasca, dar, in momentul de fata, cred ca am avea argumentele sa putem justifica un deficit de pana la 3%. Pe de alta parte, e important ca, dincolo de aceste cresteri salariale, care, inca o data, sunt importante si sunt justificate, sa avem si un pachet de investitii, deci sa aratam si sa facem in asa fel incat cresterea economica sa nu se bazeze doar pe consum", a completat Ciolos.