Cele mai bune tari in care poti sa-ti cumperi a doua cetatenie. Au plaje exotice si servicii medicale gratuite
Emigrantii, aflati in cautarea unui nivel de trai mai bun si a unor taxe mai mici, isi pot cumpara de acum "viata" in alte tari. Contra unor sume ce pornesc de la 100.000 de dolari, oricine isi poate achizitiona cea de-a doua cetatenie intr-un loc din Caraibe, de pilda, relateaza CNN.
In afara SUA sau a Canada, despre care se stie ca au programe dedicate celor care vor cetatenie, exista un numar de tari dispuse sa primeasca straini, atata timp cat ei sunt, la randul lor, dispusi sa plateasca, noteaza CNN in pagina electronica.
1. Federatia Sf. Cristofor si Nevis
Dureaza doar cateva luni sa obtii cetatenia in aceasta tara, care se intinde pe doua insule din Arhipelagul Antilele Mici, intre Marea Caraibelor si Oceanul Atlantic. Printre avantaje se numara faptul ca nu exista impozit pe venit si se permite accesul fara viza la aproape 130 de tari si teritorii. Nu sunt de neglijat nici palmierii, briza tropicala si plajele cu nisip alb. Programul de obtinere a cetateniei prin investitii a inceput in 1984 si este cel mai vechi. Cel mai jos prag porneste de la o contributie de 250.000 de dolari catre Fundatia din Industria Zaharului. A doua optiune o reprezinta investitia in imobiliare, care incepe insa de la 400.000 de dolari.
2. Dominica
Dominica este o alta varianta de luat in considerare, tot din zona Caraibelor (a nu se confunda cu Republica Dominicana). Programul de acordare a cetateniei via unei scheme de investitii a inceput in 1993. Un singur aplicant trebuie sa aiba un depozit de 100.000 de dolari la Banca Nationala din Dominica, iar suma se dubleza daca e vorba de o familie de patru persoane. De asemenea, acestia trebuie sa dea dovada de “un caracter impecabil”, sa astepte cel putin opt saptamani pentru aprobare si sa cunoasca limba engleza la nivel minimal. Peste 2.000 de familii au apelat la acesta metoda pentru a obtine cetatenia, ce vine la pachet cu accedere fara viza in 85 de tari. Insula are o populatie de 73.000 de locuitori.
3. Antigua si Barbuda
Insula ar putea acorda cetatenie printr-un program similar celui din Sf. Cristofor si Nevis incepand din aceasta vara, potrivit rapoartelor locale. Cei interesati trebuie sa cotizeze cu 250.000 de dolari la Fondul National pentru Dezvoltare sau sa investeasca 400.000 dolari intr-un proiect imobiliar. Pe deasupra, trebuie sa mai plateasca inca 57.500 de dolari taxa de aplicare. Odata aprobata, cetatenia va permite liberul acces in aproape 120 de tari, printre care Marea Britanie, Franta si Canada.
4. Austria
Este singura tara din Europa unde exista un asemenea program. Acesta este insa accesat de putine persoane si dus pana la capat de inca si mai putine. Motivul ar putea fi suma necesara pentru investitii, si anume, 10 milioane de dolari. Avantajele sunt insa pe masura: Viena a fost desemnat cel mai bun oras pentru standardul de viata, intr-un sondaj realizat de Mercer, in 2012, iar tara face parte din Schengen. Pentru cei care traiesc efectiv in Austria, taxa pe venit se ridica insa pana la 50%, una dintre cele mai mari din lume.
5. Hong Kong
In cazul Hong Kong, investitiile nu aduc cetatenia, insa permit locuirea in tara. Pentru a se pastra permisiunea de rezidenta permanenta este nevoie de macar o vizita la trei ani de zile. Taxa pe venit este de 15%, una dintre cele mai mici. “Din toata Asia, din punctul de vedere al impozitelor, usurinta de manevrare a capitalului si cerintele privind stabilirea locuintei acolo, Hong Kong este cea mai buna solutie”, spune Denny Ko, managing partner la Henley and Partners, din Hong Kong.
Investitia necesara se ridica in schimb la 1,3 milioane de dolari. De acesti bani poti cumpara actiuni la companiile listate la bursa sau se pot face depozite la termen. Sistemul de sanatate publica din tara este bine pus la punct si destul de accesibil. Hong Kong are cei mai multi zgarie-nori din lume, peste 1.300 – New York are 700 si Tokyo aproape 400. Pana acum, 18.000 de oameni au apelat la program ca sa se mute aici.
6. Singapore
Singapore a fost desemnat in 2012 cel mai bun stat-oras insular din lume in care sa locuiesti, potrivit companiei de consultanta in resurse umane ECA International. Asemenea Hong Kong, taxele pe venit sunt printre cele mai mici din Asia, intre 15% si 20%, in functie de valoarea castigului. Criteriile de selectie pentru cei care vor sa obtina cetatenia sunt destul de dure. Aplicantii trebuie sa aiba o experienta antreprenoriala de minimum trei ani, sa arate ca au obtinut profit, cat si venituri anuale de 160 milioane de dolari in imobiliare ori constructii sau de 40 de milioane de dolari in alte industrii, inclusiv cea farmaceutica sau de prelucrare. Investitia initiala se ridica si ea la doua milioane de dolari. Stagiul militar obligatoriu, cenzura din presa si aerul poluat sunt insa motive care i-ar putea face pe unii sa se razgandeasca.
7. Australia
Programul pentru aceasta tara a fost lansat in noiembrie 2012 si se adreseaza celor cu venituri substantiale, fiind necesare investitii initiale de 4,7 milioane de dolari, care se pot duce spre obligatiuni guvernamentale, proiecte de infrastructura sau companii private. Dupa trei luni se obtine o o viza de investitor, iar dupa alti patru ani detinatorii pot depune cerere pentru rezidenta permanenta. De la demararea programului pana in luna mai au fost depuse peste 170 de cereri. Avantajele includ un sistem de sanatate gratuit, acces liber in peste 160 de tari si, bineinteles, celebrele plaje australiene, privite drept unele dintre cele mai bune din lume. Taxa pe venit este insa de 45%, iar orasele din tara, desi desemnate in numeroase randuri drept cele mai bune in care sa traiesti, sunt, de asemenea, si printre cele mai scumpe.
Pe acelasi subiect: