Casuta de e-mail sau contul de Facebook, in pericol! Cum iti alegi o parola sigura?
Casuta de e-mail sau contul de Facebook iti pot fi in pericol si la fel contul de messenger sau cel de pe hi5. Cei mai mari dusmani, care ar putea incerca sa-ti sparga contul, pot fi chiar dintre cei mai apropiati prieteni. Ai grija cui incredintezi secretele tale si mai presus de toate, fii atent si alege parole care nu pot fi sparte. Te invatam mai jos cum!
Nu-ti alege niciodata o parola usor de spart. Pot fi considerate invitatii directe atunci cand iti pui ca parola numele sau data nasterii sau o combinatie intre nume si data nasterii.
La fel de usor de spart este si o parola formata din cantecul sau formatia/filmul preferat!
Cine te cunoaste si vrea sa intre pe unul din conturile tale va incerca prima oara cuvinte sau date care inseamna ceva pentru tine si s-ar putea sa si reuseasca. Nu lasa ca acest lucru sa se intample!
Cel mai bine este sa eviti parolele formate din cuvinte scurte, cum ar fi numele tau, porecla sau numele unei rude ori data ta de nastere sau a unei rude apropiate, numele primului sau primei iubite s.a.m.d..
O parola sigura poate fi formata din cuvinte lungi, intre 4 si 14 caractere, nu reprezinta neaparat un cuvant ori sunt inlocuite literele cu cifre.
Mai poti incerca urmatoarele trucuri: sa folosesti alternativ litere mari si mici si sa ai litere combinate cu cifre, dar si caractere speciale - de genul "#¤%/&".
Mai departe, este foarte important ca daca in sfarsit crezi ca ai trecut toate testele si ai o parola buna sa nu o spui nimanui si sa nu o divulgi pe mess, e-mail sau la telefon.
Alte reguli care ar trebui respectate: sa nu te loghezi de la calculatoare nesigure, sa nu folosesti aceeasi parola pentru toate conturile si sa o schimbi la anumite intervale de timp (30 de zile).
Dusmanii parolelor
In afara de persoanele din jur care vor sa stie din diverse motive mai multe despre tine sau care vor sa imprastie lucruri rele despre tine nu sunt singurele care pot incerca sa-ti afle parola.
Vorbim mai departe despre keylogger, un program care inregistreaza fara sa iti dai seama orice tastezi.
Acesta poate fi instalat pe calculatoare din sali de internet sau chiar la tine pe calculator, fara sa iti dai seama, de persoane care vor cu tot dinadinsul sa stie totul despre tine.
Un alt dusman notoriu al parolelor este Fake Yahoo, un program identic cu Yahoo Messenger, care retine ID-urile si parolele.
Nu in ultimul rand, virusii pot fi vinovati de pierderea parolei. Ultima gaselnita pe Facebook a fost un virus care a circulat pe mail si prin care li se cerea utilizatorilor sa-si reseteze parola, tastand-o pe cea actuala, precum si una noua. Evident, actuala parola era furata.
Concluzia ar fi ca desi exista site-uri care iti spun cum trebuie sa arate parola, cel mai bine este sa respecti acele reguli si pe tot ce inseamna conturile tale. Altfel, intr-o zi te poti trezi in mijlocul unei mari probleme!
Pe acelasi subiect: