Cartofii mai scumpi decat portocalele. Preturile cresc dramatic, dar autoritatile sunt tot optimiste
Inflatia anuala a urcat de la 6,99% in ianuarie la 7,6% in februarie, depasind media asteptarilor analistilor, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor, in special a cartofilor, potrivit datelor INS. Analistii economici se asteptau in medie la o crestere a preturilor de 0,5% in februarie si o rata anuala de 7,3%.
Rata anuala a inflatiei a depasit si intervalul de variatie, de 7,2-7,5%, asteptat pana in vara acestui an de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Cartofii atarna greu in cosul lunar al romanului
In februarie, preturile marfurilor alimentare au crescut pe total cu 1,76%, avansul fiind sustinut de scumpirea legumelor cu 8%, si in special a cartofilor, cu peste 10% fata de ianuarie.
De altfel, si anul trecut cartofii au inregistrat cea mai mare scumpire, de 45%. Ce spun autoritatile? Confruntat cu o crestere exploziva a preturilor la alimente, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, spune ca majorarea pretuui la cartofi nu tine de eliminarea subventiei la legume, ci de anumiti daunatori care au alterat calitatea soiurilor cultivate la noi, fapt care a dus la cresterea importurilor "fara cap" pe acest segment.
De altfel si cei de la Patronatul National al Cartofului recunoasteau recent ca productia de cartofi din 2010 a fost una extrem de proasta si o mare parte a recoltei a avut de suferit din cauza daunatorilor.
Asa ca nu este de mirare faptul ca In magazine sau in piete gasim cartofi din Germani, Polonia sau din Franta la un pret cuprins intre 2,7 si 3,4 lei, in timp ce cartofii romanesti se vand cu 2 lei sau chiar 2,5 lei. In plus, doar in primele zece luni din 2010, am importat cartofi in valoare de 9 milioane de euro.
In ceea ce priveste productia de cartofi la nivelul lui 2010, aceasta s-a ridicat la 3,28 de milioane de tone de cartofi pe o suprafata cultivata de 235.000 de tone de hectare.
Paine alba pe o piata neagra
Painea, cu o pondere semnificativa in cosul de consum, a influentat semnificativ inflatia, dupa ce preturile au urcat cu 2,3% in luna februarie. De altfel, in ultimele luni, patronatele din domeniu au tot anuntat scumpiri pe banda rulanta, cu procente cuprinse intre 15-30% pe fondul unei crize a graului.
In schimb, autoritatile de resort sustin ca Romania inca mai are stocuri de grau, motiv pentru care painea nu are motiv sa se scumpeasca dramatic in urmatoarea perioada. Chiar si asa, influenta externa este un factor determinat in formarea preturilor. O recunoaste si guvernatorul Mugur Isarescu, dar si comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos. Acesta spune ca tendinta este ca alimentele sa se scumpeasca si mai mult, insa vorbim de o tendinta la nivel mondial, insa Europa nu este aproape de o criza alimentara.
O alta crestere importanta a avut loc la fructe proaspete, care s-au scumpit cu 4,1%.
Cresteri lunare de peste 2% au mai fost raportate la ulei comestibil, faina, lapte de vaca si zahar. Singurele produse care s-au ieftinit au fost ouale, care au putut fi achizitionate la preturi cu 2,2% mai reduse fata de ianuarie.
Preturile marfurilor nealimentare si serviciilor au inregistrat cresteri reduse fata de luna anterioara, de 0,27%, respectiv 0,03%.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, banca centrala nu este optimista privind revenirea inflatiei in intervalul tintit, dar mizeaza, printre altele, pe o scadere a cotatiilor la petrol.
Romania si Africa: care este deosebirea?
Chiar daca preturile stabilesc record dupa record, iar buzunarele romanilor sunt tot mai goale, autoritatile sunt optimiste: se bazeaza pe potentialul agricol al tarii. "Probabil toti stiti ca Romania are o populatie de circa 22 de milioane de locuitori, dar are un potential agricol capabil sa satisfaca nevoile a 80 de milioane de locuitori", le-a mai spus presedintele Traian Bssescu participantilor la Forumul de Cooperare al Golfului desfasurat saptamana aceasta la Bucuresti. In plus, el sustine ca, daca ar fi exploatat, potentialul i-ar permite Romaniei sa se transforme intr-un "mare exportator de alimente". Chiar si ministrul de resort, Valeriu Tabara, pune pariu pe capacitatea Romaniei de a hrani 80 de milioane de persoane.
Insa de la poate pana la practica este cale lunga, iar potential au si state din Africa, dupa cum sustine si comisarul Dacian Ciolos.
Intrebat cum comenteaza afirmatia ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, potrivit caruia Romania ar putea hrani 80 de milioane de persoane, oficialul a raspuns: "Sa le hraneasca. Eu am mai spus ca important este sa stii ce vrei sa faci, sa ai orientare pe mai multi ani de zile, utilizant anumite tipuri de resurse. Este o conditie necesara, abia apoi poti explica concret cum poti hrani 30-40 de milioane de persoane. Potential au multe tari din Africa", explica acesta.
Pe acelasi subiect: