Banii nu aduc fericirea, dar cumpara antidepresive. Tarile cele mai bogate au si cei mai deprimati locuitori
Barack Obama si Nicholas Sarkozy
Se spune ca banii nu aduc fericirea, dar pot cumpara macar niste antidepresive. O cercetare realizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata ca oamenii care traiesc in tarile dezvoltate ale globului sunt de fapt, cei mai predispusi la depresii. Iar criza economica nu a facut decat sa accentueze acest trend.
Rezultatele studiului se bazeaza pe un esantion de 90.000 de persoane din 18 tari. Peste jumatate dintre respondentii care traiesc in statele dezvoltate si in curs de dezvoltare au marturisit ca s-au confruntat cu depresii in anumite momente din vietile lor.
In cercetarea de piata realizata de OMS se strecoara si cateva discrepante. De exemplu, rata depresiei printre locuitorii Japoniei este mica in interiorul granitelor tarii, desi niponii au una din cele mai ridicate grade de sinucideri de pe mapamond.
Astfel spus, modul in care diversele culturi de pe glob raspund unui studiu despre depresii variaza. In anumite tari, indicatorii ce tin de depresii sunt asociati cu bolile psihice.
Xavier Briffault, om de stiinta la Centrul National de Cercetari Stiintifice din Franta a declarat pentru France 24 ca: „In tarile bogate, oamenii sunt obisnuiti sa auda si sa vorbeasca despre depresii. In tarile sarace, sub-dezvoltate, acest lucru pare mai degraba tabu, este tratat precum o boala”.
Pe primul loc in topul realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii se situeaza Franta cu un grad inalt al depresiei. In acest stat, posibilitatea ca oamenii sa aiba stari de tristete, anxietate, depresie este de 21%. Totodata, 5,9% din populatie s-a confruntat cu asemenea stari in ultimul an.
Pe pozitia a doua se afla SUA cu un risc de 19,2% a aparitiei acestor disfunctii in randul cetatenilor. In ultimele 12 luni, 8,3% dintre americani au avut momente depresive, arata rezultatele OMS.
Pe locul trei se afla Brazilia, cu un risc de 18,4% de-a lungul vietii. 10,4% dintre brazilieni au avut stari depresive in ultimul an, conform studiului.
Din clasamentul realizat de OMS, Olanda (risc de 17,9%, 4,9% in ultimul an), Noua Zeelanda (risc de 17,8%, 6,6% in ultimul an), Ucraina (risc de 14,6%, 8,4% in ultimul an), Belgia (risc de 14,1%, 5% in ultimul an) si Columbia (risc de 13,3%, 6,2% in ultimul an) sunt tarile in care locuitorii se confrunta cu un grad ridicat de depresii.
Statele in care populatia nu este atat de afectata de aceste disfunctii sunt Liban (5,5% in ultimul an), Spania (4% in ultimul an), Israel (6,1% in ultimul an), Italia (3% in ultimul an), Germania (3% in ultimul an) si Africa de Sud (4,9% in ultimul an).
Cel mai putin afectati de depresii sunt indienii, mexicanii, japonezii si chinezii.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: