Asumarea raspunderii pe legea educatiei este neconstitutionala! Motiunea de cenzura a fost retrasa!
Judecatorii Curtii Constitutionale au fost de acord cu sesizarea formulata de presedintelui Senatului, Mircea Geoana. El a reclamat neconstitutionalitatea asumarii raspunderii Guvernului pe Legea educatiei. In aceste conditii, legea educatiei se intoarce in Senatul Romaniei, unde parlamentarii vor continua dezbaterile pe marginea acestui act normativ. De asemenea, motiunea de cenzura, depusa de opozitie, nu mai are obiect.
Desi este membru al partidului de guvernamant, PDL, presedintele Comisiei de Invatamant din Senat, Mihail Hardau, a declarat ca se bucura pentru decizia luata de Curtea Constitutionala.
"Trebuie sa ajungem la o lege a educatiei care sa fie asumata de sistem, reformatoare. Eu, trebuie sa va spun, chiar daca nu e in asentimentul colegilor mei, ma bucur ca legea educatiei revine acolo unde trebuie , in Parlamentul Romaniei. Senatul Romaniei va face o lege a educatiei" , a spus fostul ministru al Educatiei.
Un alt fost ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca se bucura de doua ori. O data pentru ca institutia Curtii Constitutionale a dovedit consecventa prin luarea acestei decizii, iar a doua oara pentru ca Senatul va putea sa-si duca treaba pana la capat, cu legea educatiei.
"Cred ca daca decizia nu era aceasta ... aveam o problema ca tara foarte importanta, de schimbare a deciziei dupa cum bate vantul.", a mai spus Ecaterina Andronescu.
Mircea Geoana a sustinut recent ca, in 2009, Guvernul Boc a avut o actiune similara, insa, atunci, judecatorii CC au declarat neconstitutionalitatea retragerii legii din Parlament.
Curtea a aratat ca angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi facuta in orice conditii, deoarece aceasta modalitate de legiferare reprezinta o exceptie.
Cu toate acestea, in 28 octombrie 2010, Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pe Legea educatiei.
Pe acelasi subiect: