Aristotel Cancescu, acuzat de fapte de coruptie, a fost retinut de DNA. Seful CJ Brasov are in conturi aproape 4,5 mil. dolari si peste 600.000 euro
Aristotel Cancescu detine in Brasov un teren intravilan de 2.500 mp, cumparat in 2006, si doua case, de 360 mp si 70 mp, prima construita in 2000 si cealalta mostenita in 2013.
Presedintele CJ Brasov are un depozit bancar de peste 605.000 de euro si alte trei in valoare totala de aproape 4,5 milioane de dolari. Au fost deschise incepand din anul 2006, intr-unul dintre acestea fiind suma cea mai mare - 3.988.792 de dolari.
In anul fiscal anterior declaratiei de avere, Cancescu a obtinut, ca presedinte al CJ Brasov, 50.564 de lei, iar sotia sa, angajata la o firma din Sacele, a avut venituri de 13.320 de lei.
Conform declaratiei de interese din 2013, Cancescu este actionar unic la SC Canaris SRL. Fima are activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziuneși. Cancescu detine, prin aceasta firma, trustul de presa Mix. Este presedintele Fundatiei de Prietenie Romano-Daneze AOF Romania si al filialei Brasov a Societatii Nationale de Cruce Rosie, precum si membru al Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania.
Agentia Nationala de Integritate anunta in aprilie 2013 ca Aristotel Cancescu este in incompatibilitate din 29 mai 2009, detinand simultan functia de presedinte al Consiliului Judetean Brasov si calitatea de actionar la SC Apa Canal Sibiu.
Cancescu declara atunci ca totul este "o facatura politica", un act menit sa il discretizeze si sa ii prejudicieze imaginea, intrucat "nu este bazat pe fapte reale". El sustinea ca "tinta atacurilor" nu a fost el, ci primarul Sibiului, Klaus Iohannis, gasit tot atunci de ANI in incompatibilitate, pentru ca avea si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009.
Aristotel Cancescu afirma ca, potrivit Legii 215 a administratiei publice locale, presedintele de consiliu judetean este reprezentantul comunitatii, iar participarea lui in AGA nu a fost niciodata remunerata. O luna mai tarziu, in 22 mai 2013, Cancescu a contestat la Tribunalul Brasov decizia ANI, cerand anularea raportului privind incompatibilitatea sa. Dosarul a ajuns in noiembrie 2013 la Curtea de Apel Brasov, dupa ce Tribunalul a declinat solutionarea cauzei acestei instante. In martie 2014, Curtea de Apel Brasov i-a dat dreptate lui Cancescu si a dispus anularea raportul de evaluare al ANI. Decizia a fost contestata in 21 mai la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde este in procedura prealabila, urmand sa fie stabilit un termen de judecata.
Aristotel Cancescu a absolvit Facultatea de Medicina in 1977 si a obtinut doctoratul in management in 2001.
Este presedintele CJ Brasov din anul 2000. Cancescu este si liderul filialei judetene Brasov a PNL, iar in legislaturile 1992-1996 si 1996-2000 a fost senator.
Cancescu este vizat de DNA intr-un dosar de coruptie in care luni dimineata au loc perchezitii atat la sediul Consiliului Județean Brasov, cat si la locuinta acestuia.
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca ancheta vizeaza modul in care CJ Brasov ar fi atribuit contracte catre mai multe firme, una dintre acestea fiind SC Gotic SA, apartinand deputatului PC Ion Dinita, care este si lider al PC Brasov. Sursele judiciare citate spun ca Aristotel Cancescu ar fi controlat intreaga activitate de atribuire a contractelor catre firme ale unor apropiati ai conducerii Consiliului Judetean Brașov.