Arhitectii bucuresteni propun desfiintarea sectoarelor din Capitala. “Micul Paris”, reorganizat dupa modelul “Marelui Paris”
Podul Basarab, Bucuresti. Foto: Agerpres
Bucurestiul, cunoscut candva ca "Micul Paris", ar functiona si ar arata mult mai bine daca ar fi organizat dupa modelul "Marelui Paris". Cel putin asta este parerea filialei din Capitala a Ordinului Arhitectilor din Romania, care a prezentat un raport, potrivit caruia, in loc de sase sectoare ar trebui 20 de arondismente.
Arhitectii bucuresteni spun ca este absurd ca centrul Capitalei sa fie impartit intre cele 6 primarii de sector. Dar, pentru a schimba situatia, este nevoie de o lege speciala.
Bogdan Bogoescu, vicepresedinte Ordinul Arhitectilor filiala Bucuresti: "Este vorba de o lege a Bucurestiului. Noi aici readucem in actualitate o discutie de reformulare a impartirii administrative a Bucurestiului cu crearea unui arondisment central, si o perlatie in jur, radial, de diverse arondismente. Ce-ar fi ca toata zona centrala partiziana sa fie impartita in niste felii."
Iar arondismentele ar trebui sa fie mai multe, dar mai mici, cu 50-60 de mii de locuitori fiecare.
Bogdan Bogoescu, vicepresedinte Ordinul Arhitectilor filiala Bucuresti: "Am uitat aproape cu totii ce inseamna cartier. Daca le identificam, le definim si prin cumularea lor in diverse forme alcatuim aceste arondismente, credem ca formula de guvernanta din punctul asta de vedere ar fi mai buna"
Mai mult, arhitectii propun infiintarea zonei Metropolitane Bucuresti, la fel cum exista zona matropolitana Paris.
Adrian Bold, arhitectul sef al Minicipiului Bucuresti: "Orasul are nevoie de un teritoriu mai mare. La cele doua sute saizeci si ceva de kilometri patrati pe care le are, sigur ca teritoriul la 2 milioane de locuitori este foarte restrans."
Arhitectii spun ca orasul se confrunta cu multe probleme, dar in unele cazuri nu pot pune "degetul pe rana".
Serban Sturdza, presedinte Ordinul Arhitectilor filiala Bucuresti: "Stim si de coruptie pentru ca stie toata lumea. Stiu si cat de mult si organizat se demoleaza in Bucuresti. Dar chestiunea asta nu se poate rezolva printr-un razboi... Razboiul de fapt e de 30 de ani, e razboiul de 30 de ani al Bucurestiului."
Primaria Municipiului Bucuresti nu a comentat propunerile arhitectilor.
Pe acelasi subiect: