Antreprenorii nu vor salariu minim diferențiat. CNIPMMR: “Ar trebui analizată posibilitatea introducerii unui salariu minim pe oră, nu pe lună”
Lei, salarii
Consiliul pentru IMM-uri nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie şi solicită Camerei Deputaţilor să respingă acest proiect de lege pe motiv de neconstituţionalitate, dar şi pentru că nu a fost efectuat niciun studiu privind impactul asupra IMM-urilor.
"Prin această lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie. Consiliul nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie în funcţie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educaţia pentru salariaţi din diverse sectoare. Noi am spus public că ar trebui să fie analizată posibilitatea introducerii unui salariu minim pe oră, nu pe lună, plata fiind făcută în funcţie de numărul de ore lucrate, cu îmbunătăţirea corespunzătoare a Codului Muncii. De altfel, Constituţia României stabileşte existenţa unui singur salariu minim brut pe economie. Practic, prin această propunere de lege, se vor introduce 11 salarii minime brute pe economie", a declarat, luni, preşedintele preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că proiectul de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se va afla marţi pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, care este şi camera decizională.
Potrivit sursei citate, prin această lege se intenţionează "echilibrarea" sistemului de salarizare între sectorul bugetar şi mediul economic privat, prin aplicarea unor coeficienţi minimali de ierarhizare salarială la salariul minim brut pe ţară garantat în plată, diferenţiat pe criteriul nivelului de studii, pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate şi pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare.
"Deşi iniţiatorii acestei legi au scos sectorul public, spunând că această lege nu se aplică sectorului public, ci se aplică sectorului privat, din textul legii şi din felul cum arată legea nu reiese acest lucru. Sunt două condiţii cumulative: prima este aceea ca această lege să se aplice în sectoare de activitate în care nu au fost încheiate contracte colective de muncă, precum şi pentru sectoare în care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate. Deşi există o Lege a salarizării unitare, cele două condiţii fiind cumulative, nu se îndeplinesc ambele condiţii, pentru că în sectorul public nu există contracte colective de muncă la nivel de sector şi astfel rezultă că se aplică aceşti coeficienţi şi în cazul bugetarilor", a spus Jianu.
El a adăugat că nu există un test IMM pentru această lege la capitolul impact asupra mediului de afaceri.
"Noi suntem obligaţi de fiecare dată să repetăm că nu există un test IMM pentru această lege. În expunerea de motive, la capitolul impact asupra mediului de afaceri, în lege este trecut 'Nu este cazul'. Păi, dacă o modificare care introduce 11 salarii minime nu are un impact asupra mediului de afaceri, ne întrebăm ce anume ar mai putea avea?", a susţinut şeful CNIPMMR.
Preşedintele Consiliului pentru IMM-uri a subliniat că nu este târziu ca această lege să fie retrasă sau să se dea un vot negativ.
"Dacă va trece din nu ştiu ce motive politicianiste, ne vom adresa preşedintelui României, înaintând acest material cu aspectele de neconstituţionalitate pe care le-am menţionat", a atenţionat Florin Jianu.
Pe acelasi subiect: