ANPC iti spune la ce TREBUIE SA FII ATENT cand faci cumparaturi pentru masa de Paste
Mai sunt doua saptamani pana la sarbatorile pascale, dar pregatirile sunt in toi. Pentru ca in perioada urmatoare va reprezenta un moment de varf pentru comercianti, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va organiza controale in intreaga tara privind modul de comercializare a produselor specifice acestor sarbatori.
Astfel, vor fi verificate produsele alimentare de post, preparatele din peste, carne preambalata (in special de miel), cozonacii, produsele de patiserie, ciocolata si produsele de cacao, vopseaua de oua si multe altele.
Recomandari pentru cumparatori
“Recomand consumatorilor sa cumpere produse numai din locuri autorizate. Produsele expuse spre vanzare pe trotuare, in portbagajele autoturismelor etc., chiar daca sunt vandute la un pret mai mic, reprezinta un risc pentru cumparatori”, a spus presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, intr-un comunicat al institutiei.
Inspectorii ANPC sfatuiesc populatia sa cumpere carne de miel numai din macelarii, magazine alimentare sau locuri special amenajate in piete. Atentie! Carnea trebuie sa aiba stampila sanitara-veterinara, sa nu prezinte suprafata lipicioasa sau sa fie urat mirositoare.
In ceea ce priveste pestele, inspectorii ANPC te indeamna sa verifici daca solzii se desprind usor de pe corp sau daca acesta este acoperit cu un mucus urat mirositor. In acest caz, pestele este alterat.
Atenti trebuie sa fiti si la cumpararea oualelor de Paste, mai ales in ceea ce priveste data durabilitatii inscrisa pe ambalaj.
Ce trebuie sa contina eticheta unui produs alimentar preambalat?
In primul rand, denumirea produsului, dupa care numele si adresa fabricantului, ale ambalatorului sau ale distribuitorului.
Totodata, prezenta trebuie sa fie si data durabilitatii minimale, cantitatea/volumul net, conditiile de depozitare si de folosire (atunci cand acestea necesita indicatii speciale), locul de origine sau provenienta produsului, porecum si concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2%.
De asemenea, pe ambalaj trebuie sa observi si lista ingredientelor produsului, cantitatea anumitor ingrediente sau o mentiune privind lotul (seria lotului, data fabricatiei, data imbutelierii etc).
Totodata, elementele obligatorii de etichetare trebuie sa fie scrise in limba romana, insa pot fi prezentate si in alte limbi.
Pe acelasi subiect: