Angajatorii au dreptul sa supravegheze comunicatiile pe internet ale salariatilor
Fiti foarte atenti cu cine, dar mai ales ce vorbiti, cand sunteti la serviciu. Sefii au voie sa va supravegheze comunicatiile, mai ales daca folositi echipamentele firmei. Toate problemele din aceasta sfera au fost lamurite de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, intr-un proces intentat de un roman care fusese dat afara din aceasta cauza. Concluzia este clara: patronul are voie sa urmareasca pe ce pagini de internet va pierdeti vremea si cu cine vorbiti pe serviciile de mesagerie.
Un angajator are dreptul sa supravegheze comunicatiile purtate pe internet de salariati in timpul orelor de lucru, a decis marti Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in urma plangerii inaintate de un inginer roman care a fost concediat in 2007 pentru ca a stat pe chat la serviciu.
Un inginer angajat al unei companii din Bucuresti, a fost dat afara dupa trei ani de munca, pentru ca a amestecat viata privata cu cea profesionala.
Concret, in timpul programului de munca, angajatul a intrat pe Messenger si a purtat discutii cu iubita sau cu fratele. Omul a incercat sa nege, insa patronul i-a aratat 45 de pagini cu transcriptul conversatiilor si i-a inmanat decizia de concediere.
Patronul a avut si un argument, regulamentul de ordine interioara al companiei care prevedea: "Este strict interzisa folosirea calculatoarelor, fotocopiatoarelor sau fax-urilor in scopuri personale".
Ramas fara slujba, titularul a dat in judecata compania pentru ca i-a fost violata viata privata si corespondenta.
In decembrie 2007, Tribunalul Bucuresti i-a respins plangerea, motivand ca angajatorul a respectat procedura de concediere din Codul Muncii, iar angajatul fusese anuntat ca este interzisa folosirea resurselor companiei in scopuri personale.
Barbatul a facut recurs la Curtea de Apel, dar nici aici nu i s-a dat dreptate, iar decizia a fost definitiva.
Respectivul a facut apel la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Aceasta "hotaraște , cu sase voturi la unu, ca nu a existat o incalcare a articolului 8 din Conventie". Adica viata privata nu a fost incalcata in cazul lui.
Sentinta ar trebui sa-i puna pe ganduri pe cei care pierd vremea la servicu navigand pe net cu toate ca treaba lor este alta. Mai ales ca tot mai multe firme isi instaleaza sisteme de monitorizare a activitatii angajatilor.
Florin Subtirica, dezvoltatorul unei aplicatii de monitorizare: Aici vedem de pilda ce a facut un angajat intr-o perioada selectata. Pe ce site-uri a intrat, cat timp a umblat la calculator, productivitatea. Se vede ca este mai activ dimineata si miercuri, apoi mai scade. Angajatorul nu trebuie sa-si anunte obligatoriu angajatii. Sunt bunurile companiei. Companiile investesc in asemenea sisteme de monitorizare pentru ca astfel isi optimizeaza productivitatea si previn scurgerile de informatii.