Administratia publica locala, blocata de greva pentru o zi. Sindicalistii, nemultumiti de negocierile pe salarizare cu Ministerul Muncii
Greva generala
Sindicalistii din administratia publica locala au intrat, marti, in greva generala de o zi, urmand ca, in data de 19 iulie, sa fie organizata o greva pe termen nelimitat, ca urmare a declansarii de catre Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) a conflictului colectiv de munca la nivel national.
Potrivit unui comunicat al FNSA postat pe site-ul federatiei, pe perioada protestului de marti, 12 iulie, va fi intrerupta orice activitate in institutiile din administratia publica locala.
Ministerul Muncii anunta, sambata, intr-un comunicat, ca reprezentantii sindicatelor au declinat invitatia de a participa la dezbaterile ce vor avea loc in cadrul unui Grup de lucru, referitoare la acordarea normei de hrana si a voucherelor de vacanta pentru salariatii din administratia publica locala, iar in acest context nu a rezultat un acord privind suspendarea actiunilor de protest anuntate de catre FNSA.
“In legatura cu revendicarile formulate de Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), precizam ca, in urma discutiilor purtate la Ministerul Muncii in zilele de 27 iunie si 8 iulie 2016, nu a rezultat, in cele din urma un acord privind suspendarea actiunilor de protest anuntate (...) Cu privire la acordarea normei de hrana si a voucherelor de vacanta pentru salariatii din administratia publica locala, ministrul Muncii a propus initierea unui Grup de Lucru impreuna cu Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, la care sa fie invitati si reprezentantii federatiei si ai confederatiei, si care, in perioada 11 - 31 iulie 2016, sa analizeze posibilitatea aplicarii masurilor in discutie. Reprezentantii sindicatelor au declinat aceasta invitatie, acesta fiind de altfel singurul punct asupra caruia partile nu au cazut de acord, si au anuntat ca vor continua protestul”, noteaza sursa citata.
Ministerul Muncii precizeaza faptul ca ramane, in continuare, deschis dialogului cu Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) si va conlucra cu celelalte ministere in gasirea unor solutii convenabile tuturor partilor implicate.
Sindicalistii din administratie sustin ca Guvernul Romaniei are obligatia de a solutiona urgent problemele majore cu care se confrunta salariatii din administratia publica locala din Romania, cu atat mai mult cu cat acestia sunt si raman cea mai slab platita si discriminata categorie de salariati din sistemul bugetar.
Totodata, sindicalistii afirma ca majoritatea angajatilor din primarii si consilii judetene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016).
Revendicarile FNSA sunt urmatoarele: majorarea salariilor de baza ale functionarilor publici si ale personalului contractual din administratia publica locala cu 25%, acordarea normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, si acordarea voucherelor de vacanta pentru salariatii din administratia publica locala.
Urmatoarele forme de protest sunt: 12 iulie 2016 - greva pe toata durata programului de lucru si 19 iulie 2016 - greva pe termen nelimitat.
Pe acelasi subiect: