20.000 de euro care ar salva vieti. Proprietarii de cladiri cu risc seismic spun ca nu au bani de consolidari, dar le inchiriaza
Pe banii statului sau pe cheltuiala proprietarilor, cladirile periculoase ar trebui consolidate urgent! Locatarii nu vor avea de ales. Asta spune apasat arhitectul sef al Capitalei, care precizeaza ca refuzul de a reface structura de rezistenta ii pune in pericol si pe trecatori, si pe clientii din zonele cu bulina. In unele cazuri, chiriasii au renovat doar fatadele. Dincolo de ele se ascunde insa dezastrul.
In fiecare saptamana, in jur de 45 de mii de oameni iau loc la o terasa in Centrul Vechi al Capitalei. Totul arata mai bine decat acum 10 ani, dar avem noi romanii un proverb care spune ca afara-i vopsit gardul si inauntru leopardul...
Aici avem fatada elegant renovata si un restaurant care se vrea o oaza de relaxare. Si chiar este, pana intri in cladire. O mana de vopsea si una de var pe coridor... si ajungem la scara interioara de lemn, care tradeaza fragilitatea a cladirii.
Sedusi de decorul romantic al bistrourilor de la parter, multi nu vad pericolul care pandeste deasupra.
Locatarii umplu gaurile cu chit si zugravesc o data la 2-3 ani. Doamna Paraschivescu a pus tavan fals. Crapaturile mari nu se mai vad, dar cosmetizarea n-are niciun efect.
Pentru consolidare, care ar costa cam 20 de mii de euro pe apartament, proprietarii nu au bani. Nu vor sa semneze toti, dar nici ca lucrarea sa fie platita prin programul national. Primaria propune ca refacerea sa fie obligatorie. Altfel nicio cladire cu bulina nu mai poate fi utilizata pentru magazine, baruri, cluburi sau restaurante.
Peste 200 de oameni locuiesc intr-un bloc din sectorul 4, construit in 1964, dupa norme de securitate seismica de mult depasite. La parter sunt un fast food, un supermarket, o farmacie, un cazino si alte 3 magazine. Bulina pe care scrie risc I seismic zace pipita in biroul administratorului, dar acest lucru nu anuleaza prognosticul sumbru la un cutremur de peste 7 grade.
Primaria Capitalei va cere Ministerului Dezvoltarii sa sustina modificarea legii consolidarii. Probleme sunt peste tot, nu numai in Bucuresti, iar odata cu modificarea legislatiei, restrictiile de inchiriere s-ar aplica in toate orasele.
Mai multe despre:
#cutremur#risc seismic
Pe acelasi subiect: