Inventatorul www-ului, ingrijorat de viitorul propriei creatii: “Guvernele se simt amenintate de internet si intaresc supravegherea”
Britanicul Tim Berners-Lee, principalul inventator al "world wide web" (denumirea oficiala a internetului, n.r.), a avertizat, vineri, in legatura cu aparitia unui internet "cenzurat si aflat sub supraveghere", care ar constitui o amenintare pentru democratie, informeaza AFP.
"Internetul si retelele de socializare ii incurajeaza tot mai mult pe oameni sa se organizeze, sa actioneze si sa expuna faptele rele comise in cele patru colturi ale planetei. Acest lucru ameninta anumite guverne si antreneaza o crestere a supravegherii si a cenzurii, care ameninta la randul lor viitorul democratiei", a declarat britanicul in varsta de 58 de ani, care a lansat internetul in prima zi de Craciun in 1990, scrie Mediafax.
"Masuri curajoase sunt de acum esentiale pentru a garanta salvarea drepturilor noastre fundamentale la viata privata si la libertate de opinie in spatiul online", a adaugat Tim Berners-Lee, cu ocazia prezentarii rezultatelor pe 2013 furnizate de "Web Index", un serviciu care masoara cresterea, utilitatea si impactul pe care internetul le are asupra indivizilor si natiunilor.
A fost alcatuit in acest sens si un clasament pe tari, in care primul loc este ocupat de Suedia, urmata de Norvegia. In ciuda criticilor recente referitoare la violarea vietii private generate mai ales de dezvaluirile facute de Edward Snowden, Marea Britanie si Statele Unite ocupa locurile al treilea, respectiv al patrulea, in acest clasament, gratie unor criterii precum "disponibilitatea continuturilor pertinente" si "impactul politic". Locul al cincilea este ocupat de Noua Zeelanda.
Serviciul Web Index a retrogradat totusi SUA cu doua locuri fata de 2012, in principal din cauza unui scor mediocru in ceea ce priveste viata privata a internautilor, insuficient protejati contra efectelor generate de o supraveghere electronica exhaustive.
Printre natiunile emergente in acest top, cel mai bun loc este ocupat de Mexic, care a devansat din acest punct de vedere Columbia, Brazilia, Costa Rica si Africa de Sud. Din subgrupul tarilor in curs de dezvoltare, cel mai bun loc este ocupat de Filipine.
Romania nu se afla printre cele 81 de tari monitorizate pentru alcatuirea clasamentului din 2013.
Pe acelasi subiect: