iLikeIT: Nu aruncati stick-urile USB vechi. Ce puteti face cu aceste gadgeturi ca sa profitati la maximum de computer
Va amintiti cand ati folosit ultima data un stick USB? Noi, la iLikeIT, ascultam muzica din cloud, documentele le trimitem prin e-mail, iar pozele le tine pe un hard extern mare. Asa am adunat pe-acasa un pumn de jucarele din plastic inutile. Dar fiecare dintre ele merita a doua sansa. Stick-ul USB din sertar poate face o multime de lucruri interesante si utile.
Cel mai simplu lucru? Il invatam sa ne paroleze calculatorul. Cu ajutorul unui soft destept, denumit Predator. Instalam aplicatia, introducem stick-ul, il setam iar PC-ul nu va mai lasa pe nimeni sa se apropie de fisiere si aplicatii daca nu are stick-ul sau parola. Daca incearca sa forteze intrarea, Predator va folosi camera, ii face poza si ne-o trimite prin email. Nu poate fi pacalit cu CD-uri sau oprirea fortata din task manager, ba chiar ne lasa sa verificam activitatea de pe calculator de la distanta.
Acelasi stick USB este in stare sa ne transporte aplicatiile si jocurile preferate oriunde am fi. Sa zicem ca lucrati seara pe un PC si la serviciu pe altul. Cu ajutorul Portable Apps puteti muta pe stick browser-ul preferat, fie ca e vorba de Chrome sau Firefox, cu tot cu paginile favorite. Puteti pune jocuri, poze, documente sau chiar torente.
Puteti merge chiar mai departe si sa folositi pentru Portable Apps un astfel de stick USB cu cifru. Are butoane si un led care te anunta cand ai introdus parola corecta sau nu. Toate informatiile, toate fisierele, inclusiv filmele sau pozele tale sunt criptate, adica nu pot fi deschise de nimeni cata vreme nu are parola pe care sa o bata direct pe stick. Poate suna usor paranoic, dar mii de stick-uri se pierd zilnic. Va mai amintiti exact ce documente aveati pe ultimul stick pierdut?
Tot un banal stick de numai 2 Gb poate fi folosit si pentru a va salva calculatorul de virusi. Majoritatea programelor antivirus iti permit sa creezi un CD sau un stick de salvare, adica rescue disk. Daca virusul este atat de violent ca nu mai puteti folosi calculatorul, un astfel de rescue-disk va poate ajuta sa preluati controlul. Reporniti sistemul pe el si faceti curatenie. Iar pe viitor ar fi recomandat sa nu mai deschideti fisiere ciudate sau pagini cu probleme.
In fine, pentru cei mai priceputi, tot un stick poate rula un sistem de operare complet. Fie ca vorbim despre Windows sau Ubuntu, pe un stick de 16 sau 32 GB incape si sistemul de operare, dar si destule fisiere, cat sa nu mai aveti nevoie sa carati dupa voi un laptop. Pur si simplu bagati stick-ul intr-un alt calculator si... va simtiti ca acasa.
Mai multe despre:
#iLikeIT#stick USB
Pe acelasi subiect: