In prezent director general adjunct la Garanti Leasing, Virginia Otel isi facea, inainte de 1989, rezidentiatul la Intreprinderea de Masini si Utilaje Grele din Giurgiu, unde era programator. Daca acum este una dintre cele mai ravnite si mai banoase meserii, in anii ‘80 sa fii programator in Romania insemna sa lucrezi intr-unul dintre cele mai vechi limbaje de programare, cu cartele perforate. 

"In ‘86 am terminat Cibernetica si lucram intr-un centru de calcul. Scriam software, adica dezvoltam programe, insa mai mult in COBOL, unul dintre cele mai vechi limbaje de programare. Pe langa asta, faceam scheme logice, schema logica o transformam intr-un limbaj de programare, dupa care trebuia sa mergem sa perforam cartelele in niste masini speciale de perforat. Toate aceste cartele mergeau in sala calculatoarelor unde era introdus programul. O intreaga istorie care nu mai seamana absolut deloc cu ce se intampla acum. Dar a fost, la momentul respectiv, o veriga din ceea ce vedem astazi", a declarat Virginia Otel, intr-un interviu pentru incont.ro

Ma consider o corporatista cu spirit antreprenorial, cred ca poti sa fii antreprenor si cu propria viata.

A mers la Cibernetica pentru ca ii placeau matematica si fizica, desi ar fi vrut ASE, iar tatal o vedea inginera, dar spune ca acum nu-i pare rau deloc, pentru ca a descoperit ulterior ca principiul ciberneticii se aplica in absolut toate domeniile si ca i-a structurat gandirea. 

A terminat stagiatura in anul in care Romania se schimba radical dupa Revolutia din decembrie 1989, iar mutarea la Bucuresti, de la Giurgiu, i-a dat posibilitatea sa investeasca in propria persoana. A fost prima data cand s-a gandit la deschiderea unei afaceri, dar a preferat sa-si dezvolte cariera profesionala. 

"Atunci incepusera sa-si faca aparitia mici buticuri, totul se schimba in jur. Mi-ar fi placut sa incep o afacere, dar n-aveam fonduri sa pornesc si nu stiam exact ce si cum si am zis sa fac investitii in mine", a spus Virginia Otel.

A facut parte din prima generatie de masteranzi ai nou-infiintatei facultati de studii politice si administrative (viitoarea SNSPA), a castigat o bursa de studii in Marea Britanie, la care a aplicat in urma unui anunt gasit in ziar, iar atunci si-a asumat si cel mai mare risc din cariera: a parasit un loc de munca sigur, intr-o perioada de transformari economice si de concedieri masive. 

"Am zis ca sigur vor avea nevoie de mine la Guvern. N-am primit niciun raspuns" 

Dupa un an de studii la Liverpool, cu o diploma de masterat in administratie publica si management obtinuta in strainatate, s-a intors in tara cu gandul sa-si gaseasca un job la Guvern. 

"Eram printre primii absolventi de studii administrative si de management in strainatate, eram plina de entuziasm si am zis ca sigur vor avea nevoie de mine la Guvern. Am trimis CV, dar nu am primit niciun raspuns", povesteste reprezentanta Garanti Leasing. 

Acela a fost momentul in care s-a hotarat sa intre in sectorul privat, care facea in acei ani primii pasi in Romania. Tot in acea perioada a profitat din plin de toate stagiile de pregatire in strainatate pe care diferite institutii internationale le organizau pentru studentii din Europa de Est, abia iesita din comunism.  

"Ma consider o corporatista cu spirit antreprenorial, pentru ca nu trebuie neaparat a-ti deschizi o afacere ca sa fii antreprenori, ci cred ca poti sa fii antreprenor si cu propria viata, sa investesti, sa-ti asumi riscuri, sa ai viziune si sa-ti planifici toate actiunile. Asta am facut eu la inceputul anilor ‘90", spune Virginia Otel. 

A preluat o banca cu 70 de angajati si a adus-o la 1.000 

A fost in permanenta langa cei care aveau curajul sa se lanseze in afaceri, pentru ca in 1995 a inceput sa lucreze la  Fondul Romano-American pentru Investitii, fond infiintat de Congresul American, care oferea finantare celor care voiau sa-si dezvolte propriile companii.  

In 1998 a fost recrutata de Demir Bank, devenind directorul general al Demir Securities, o societate care activa pe piata de capital. Din 2001 a activat ca director de resurse umane in cadrul Unicredit, dupa preluarea Demir de catre banca, iar in 2006 a venit la Garanti Bank, pe aceeasi pozitie.  

"Garanti Bank isi propusese in 2006 o dezvoltare spectaculoasa in Romania, voia sa iasa de pe segmentul de nisa si sa devina o banca universala. Am venit in companie cand avea 60-70 de angajati, iar intre timp am angajat si a pregatit peste 1.000", spune Virginia Otel.

Atunci cand cauta un angajat pentru banca, era atenta la doua lucruri: daca se potriveste cu pozitia respectiva din punct de vedere al expertizei si daca se potriveste din punct de vedere al personalitatii: "Fiecare om si fiecare job au personalitatea lor. Un angajat care lucreaza in audit trebuie sa fie intr-un anumit fel fata de o persoana care lucreaza in vanzari, de exemplu. Daca iei o persoana care are profil de audit si-o pui in vanzari nu se potriveste. Functia cere performanta, iar daca nu se potriveste profilului, salariatul nu este multumit, este frustrat". 

 Business-ul simte nevoia ca femeile sa se implice in afaceri. Studiile arata ca afacerile in care sunt implicate femei merg mai bine.

Studiile arata ca afacerile care au femei in conducere merg mai bine

Despre femeile care vor sa aiba o cariera in Romania, Virginia Otel spune ca nu sunt discriminate si ca pot face acest lucru mai bine ca in tarile dezvoltate din vestul Europei sau din SUA si sustine ca rolul femeilor in afaceri este demonstrat stiintific. 

"Business-ul simte nevoia ca femeile sa se implice in afaceri. Toate cercetarile care s-au facut arata ca o afacere merge mai bine daca are femei in conducere si de aceea, in tarile dezvoltate, in prezent are loc o regandire a ceea ce inseamna <corporate governance> si femeile sunt din ce in ce mai promovate in structuri de conducere. In mod natural s-a ajuns la concluzia ca este bine sa ai CA-uri echilibrate, unde femeile sunt reprezentate la egalitate cu barbatii, acele companii fiind si mai performante", explica Virginia Otel. 

In opinia acesteia, calitatile care le recomanda pe femei pentru business sunt inteligenta emotionala, precautia cu care iau decizii si organizarea, in contrabalans cu predispozitia catre risc a barbatilor.  

"Chiar si acum, dupa atatia ani de lucru in corporatii, ma mai gandesc uneori la o afacere proprie, dar pentru asta trebuie sa ai curaj si ii admir pe cei care fac lucruri pe care eu nu reusesc sa le fac", conchide Virginia Otel.  

Meet the WOMAN! Evenimente de Business la Feminin

Femei in Afaceri organizeaza o sesiune intalniri de Business la Feminin in perioada 25 septembrie-4 decembrie 2012. Proiectul Meet the WOMAN! se adreseaza femeilor care sunt la inceputul vietii profesionale, antreprenoarelor sau celor care sunt specialiste intr-un domeniu de activitate.
 
La ultima intalnire, care va avea loc pe 4 decembrie, invitata va fi Aurelia Visinescu, Owner Domeniile Sahateni.
 
Inscrierile pentru a participa conferinta se fac la: [email protected], iar detalii suplimentare se obtin la: 0745 082 996 sau pe www.femei-in-afaceri.ro.
 
Cititi aici despe Aurelia Visinescu.