Suedezii vor sa impuna o taxa pe carne in toata Uniunea Europeana, pentru a descuraja consumul
Oficialii suedezi din agricultura recomanda o introducere a taxei pe carne in toata Uniunea Europeana, sperand ca in acest fel se va reduce consumul, noteaza EurActiv.
Comitetul pe agricultura al Parlamentului European s-a intrunit pentru a discuta despre ajutorul pe care il poate acorda fermierilor. In cadrul intalnirilor, comisia suedeza a propus introducerea unei taxe pe consumul de carne, pentru a descuraja cresterea animalelor si impactul negativ pe care aceasta il are asupra mediului.
“Reglementarile pentru mediu si stimulentele financiare, cum ar fi taxele, sunt alternative posibile. E de preferat ca acestea sa fie implementate peste tot in Uniunea Europeana, nu numai la nivel national”, se arata in raportul suedezilor.
Potrivit expertilor nordici, este mult mai avantajos, atat pentru sanatate, cat si pentru mediu, ca oamenii sa consume legume.
Nu toti sustin insa propunerea. Marit Paulsen, vice-presedinte al Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European, spune ca raportul este “interesant si rezonabil”, dar ca nu ar merge pana acolo incat sa sustina introducerea unei taxe.
“Inca mai cred in puterea informarii. In acest caz, cred ca oamenii pot decide singuri sa faca alegerile corecte. Sa incepem de acolo si apoi sa marim taxele. Cred ca oricum carnea se va scumpi”, a declarat Paulsen pentru EurActiv.
Anul trecut, un suedez a consumat, in medie, 87 de kilograme de carne, cea mai mare parte fiind carne de vita. Paulsen spune ca ar prefera ca fiecare persoana sa cosume doar 45-50 de kilograme de carne, ajungand astfel la nivelul de acum 20 de ani.
Cei care militeaza pentru protectia mediului spun ca un consum crescut de carne, in special in tarile emergente, are un puternic efect negativ.
“Este nevoie de multe resurse pentru a produce carnea, in comparatie cu cele necesare pentru cultivarea legumelor. Pagubele sunt atat de mari, incat ar putea conduce, in viitor, la disparitia padurilor. Ar trebui identificate tipurile de carne pentru a caror productie se consuma cele mai multe resurse iar acestea sa fie taxate in plus”, a declarat un membru al comisiei suedeze, pentru postul de radio national.
Oficialii europeni estimeaza ca pana in 2020 va avea loc o crestere usoara a consumului de carne de pasare si porc, in timp ce preferinta pentru carnea de vita si de oaie va scadea.
Pe acelasi subiect: