Studiu: Doua treimi dintre romani cumpara doar strictul necesar de alimente
Peste 85% dintre cumparatorii romani resimt cresterea preturilor la alimente si au devenit mai precauti cu bugetul. Doua treimi spun ca achizitioneaza doar bunuri de stricta necesitate si tot mai multi viziteaza 4 sau 5 magazine pentru cumparaturi, potrivit unui studiu de piata.
"Perceptia asupra dinamicii preturilor la alimente a ramas la nivelul anului 2011, insa a depasit semnificativ nivelul din 2010. Cumparatorii din orasele medii au o perceptie mai accentuata legata de cresterea preturilor la alimente (90%), fata de cei din Bucuresti si orasele mari (84%)", se arata in studiul Shopper Trends 2012-2013, realizat de Nielsen.
Astfel, in 2012, romanii care au cumparat produse pentru gospodarie si din magazine din retailul modern si care considera ca pretul alimentelor a crescut sunt mai precauti la modul in care isi cheltuiesc bugetul, doua treimi din cei intervievati mentionand ca achizitioneaza doar lucruri de stricta necesitate.
31% dintre romani cumpara cantitati mai mici
De asemenea, 31% spun ca iau in cantitati mai mici, 26% cauta in special promotiile, iar 17% au schimbat marcile mai scumpe cu unele mai ieftine. Doar 8% dintre cumparatori spun ca nu sunt afectati de cresterea de preturi.
Conform Institutului National de Statistica, pretul produselor alimentare a crescut in medie cu 6,2% anul trecut fata de decembrie 2011, an in care alimentele s-au scumpit cu numai 1%.
Datele Nielsen arata ca mai mult de o treime din cumparatori realizeaza saptamanal cumparaturile principale pentru gospodarie (produse alimentare, de bacanie si de ingrijire personala), semnificativ mai mult decat in anul anterior. In plus fata de 2011 a crescut semnificativ si frecventa pentru cumparaturile de completare, dar si procentul celor care viziteaza 4 sau 5 magazine pentru cumparaturi.
Aproximativ 62% dintre cumparatori au cheltuit in 2012 o parte importanta a bugetului in magazinele de tip hipermarket, in crestere cu sapte puncte procentuale fata de anul anterior, iar 20% au preferat supermarketurile. Ponderea discounterilor a scazut cu opt puncte, la 11%, fata de 2011, iar cea a comertului traditional si a magazinelor de tip cash&carry s-au mentinut la 3% si, respectiv, 2%.
Astfel, 34% dintre romani cumpara produse aflate la promotie, pondere cu sase procente mai mica fata de 2011, 25% sunt foarte putin influentati de acestea, iar 24% cumpara la promotie doar daca le place marca respectiva.
Magazinele cu cele mai mici preturi
La nivelul tuturor respondentilor, dar si in orasele mari si medii, Kaufland continua sa fie perceput ca fiind magazinul cu cele mai mici preturi (de 29% din respondenti), urmat pe locul secund de Carrefour si Auchan (13%) si pe locul trei de Lidl si Penny Market (8%). La polul opus se afla Mega Image (1%).
In Bucuresti, "lupta" pentru a cuceri aceasta perceptie este una dura, cele mai multe magazine de tip hipermarket avand scoruri similare.
Anul trecut, in Romania, exista pe piata un total de 979 magazine, cu 204 mai multe decat in 2011, din care 150 hipermaketuri, in crestere cu 13 unitati, 481 de supermarketuri, cu un plus de 162 de magazine, 297 discounteri, care au avut 40 de deschideri noi, si 51 de magazine cash&carry, in stagnare.
Studiu Shopper Trends 2012-2013 a fost realizat in perioada 10 octombrie - 7 noiembrie 2012 pe un esantion de 1.200 de respondenti, care au facut cumparaturile pentru gospodarie in ultimele patru saptamani inclusiv din magazine din retailul modern.
Pe acelasi subiect: