Românii au cheltuit 10 milioane de euro, zilnic, pe cumpărături online, în 2018. Produsele preferate
Românii au cheltuit anul trecut pe internet aproape 10 milioane de euro pe zi, cu 30% mai mult decât în 2017. Asta arată cel mai recent raport de piaţă despre comerţul online.
Pentru prima dată de când există aceste studii, cele mai multe tranzacţii s-au făcut de pe telefoanele mobile.
Cu toată această creştere uriaşă, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, cumpărăturile pe net reprezintă doar 8% din totalul comerţului de la noi.
Mobilul este din ce în ce mai folosit la cumpărături. Tranzacţiile făcute de pe smartphone le-au întrecut pe cele de pe laptop. Interesant este că magazinele online importante, cele cu trafic mare, au avut 80% din numărul accesărilor de pe mobile.
Sunt foarte mulţi cei care merg în magazinele clasice şi intră să caute chiar de acolo alte produse similare pe net. În final, suma medie cheltuita de pe calculatorul clasic rămâne un pic mai mare decât cea de pe telefon - 243 de lei faţă de 210, potrivit celor de la GPeC.
Românii au cumpărat anul trecut mai multe electronice şi electrocasnice de pe laptop sau desktop, sunt produse mari, scumpe - aproape 900 de lei pe tranzacţie - pe ecranul mai mare se văd mai uşor recomandările şi se pot face comparaţii între preţuri sau specificaţii. Asta ar fi o explicaţie.
Cumpărăturile pentru casa şi grădina se fac şi ele încă de pe desktop pentru că e vorba despre mobilă şi produse de bricolaj, unele masive. Când vine vorba despre haine, telefonul este rege.
Tranzacţia medie pentru îmbrăcăminte şi incaltamine a fost anul trecut de 50 de euro. Tot de pe telefon cumpăra şi părinţii mai multe lucruri şi jucării pentru copii, iar cumpărăturile de cosmetice şi accesorii pentru animale sunt la graniţa - probabil că anul acesta vor migra şi ele, în majoritate, pe mobil.
Volumul total al comerţului online a fost în 2018 de 3,5 miliarde de euro, iar aici nu intra plăţile de facturi, biletele de avion, cele de spectacole şi nici aplicaţiile.
Pe acelasi subiect: