Romania, pe ultimul loc in UE la cumparaturi pe Internet. Tara unde lumea se inghesuie sa cumpere online
Romania se situeaza anul acesta pe ultimul loc in Uniunea Europeana, la cumparaturile online, in conditiile in care proportia cetatenilor UE cu varste cuprinse intre 16 si 74 de ani care au comandat online bunuri sau servicii a crescut constant, de la 30% in 2007 la 53% in 2015, arata Eurostat.
Cel mai ridicat procent de cumparatori online s-a inregistrat in Marea Britanie (81% din totalul populatiei intre 16 si 74 de ani), Danemarca (79%), Luxemburg (78%), Germania (73%), Olanda, Finlanda si Suedia (toate cu 71%), iar cel mai scazut nivel a fost in Romania (11%), Bulgaria (18%), Cipru (23%) si Italia (26%).
In 2015, cele mai multe cumparaturi online au fost in domeniul vestimentar si al articolelor sportive (60%), urmat de rezervarea vacantelor si a calatoriilor (52%), bunuri necesare in gospodarii si jucarii (41%), bilete pentru evenimente (37%), achizitionarea de carti, ziare si reviste (33%).
In randul statelor membre, cel mai ridicat procent al utilizatorilor de Internet care au efectuat achizitii online in domeniul imbracamintii si articolelor sportive s-a inregistrat in Marea Britanie (74%), Malta (72%) si Bulgaria (71%) iar cele mai multe rezervari de vacante si calatorii au fost in Danemarca (73%), Finlanda (70%) si Suedia (69%).
Cel mai ridicat procent al utilizatorilor de Internet care au efectuat achizitii online de bunuri necesare in gospodarii si jucarii s-a inregistrat in Marea Britanie (61%), iar cele mai semnificative achizitii online de carti, ziare si reviste s-au inregistrat in Luxemburg (54%).
In Danemarca (69%) si Suedia (64%) s-a inregistrat cel mai ridicat procent al achizitiilor de bilete pentru evenimente.
Comisia Europeana si-a stabilit drept prioritate crearea unei piete digitale unice prin inlaturarea obstacolelor pentru cetateni si intreprinderi.
Datele publicate vineri de Eurostat arata ca UE a depasit obiectivul Agendei Digitale conform caruia 50% din cetateni vor comanda online bunuri sau servicii pana in 2015, potrivit Agerpres.